EY Araştırması: Yapay Zeka Yetersiz, Tüketiciler Fiziksel Mağazalara Dönüyor

Ernst & Young (EY) tarafından 30 ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler, yapay zekaya (AI) ve teknolojiye yapılan yatırımların tek başına yeterli olmadığını düşündükleri için fiziksel mağazalara geri dönüyor.

Ernst & Young (EY) tarafından gerçekleştirilen 14. Geleceğin Tüketicisi Endeksi araştırmasının ikinci versiyonuna göre, tüketiciler yapay zekayı tek başına yeterli bulmuyor. 30 ülkede yapılan anket çalışmasında, tüketiciler, fiziksel mağazalara geri dönme eğiliminde olduklarını ve teknolojiye yapılan yatırımların yeterli olmadığını düşündüklerini belirttiler.

Fiziksel Mağazaların Önemi Artıyor

Ankete katılanların yüzde 57’si satın almadan önce ürünleri görmeyi ve dokunmayı tercih ederken, yüzde 68’i doğru ürün tercihini yapabilmek için uzman tavsiyesi almayı tercih ediyor. Ayrıca, yüzde 61 fiziksel mağazalara özel promosyonlardan yararlanmak için mağaza ziyaretlerini tercih ediyor.

Yapay Zeka ve Müşteri Hizmetleri

Araştırma, yüzde 68‘in yapay zeka tarafından kişiselleştirilmiş tekliflere ve promosyonlara güvenip mutlu olduğunu, ancak yüzde 49‘unun akıllı sohbet robotlarının sorun çözme konusunda yetersiz olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca, çevrim içi alışverişte para iadesi ve değişim süreçlerinde yaşanan hayal kırıklığı dikkat çekiyor. Tüketicilerin yüzde 26’sı bu süreçlerde sorun yaşarken, yüzde 30’u müşteri hizmetlerinin zayıf olduğunu belirtiyor.

Evde Yemek Yapma ve Z Kuşağı Eğilimleri

Pandemiden sonra, tüketicilerin büyük bir kısmı evde yemek yapma ve misafir ağırlama gibi ev içi aktiviteleri ön planda tutuyor. Yüzde 47 evde daha fazla yemek yapmayı arzularken, yüzde 31 misafir ağırlamak istiyor. Bu eğilim, genç nesil (Z kuşağı ve milenyum kuşağı) arasında da görülüyor; yüzde 43’ü daha samimi ev aktivitelerine yöneliyor.

Ekonomik Dalgalanmalar ve Özel Etiketli Ürünler

Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar, tüketicilerin markalı ürünler yerine özel etiketli ürünleri tercih etmesine neden oluyor. Yüzde 28 artan maliyetler karşısında özel etiketli ürünler satın alırken, yüzde 66 daha ucuz alternatiflerin markalı ürünler kadar ihtiyaçlarını karşıladığını belirtiyor.

Şirketler İçin Öneriler

EY Türkiye Şirket Ortağı Kaan Birdal, artan enflasyon ve maliyetlerin, perakendecilere ürünlerini tüketici beklentilerine göre düşünmeleri için bir fırsat sunduğunu belirtti. Birdal, tüketicilerin yalnızca yapay zekanın sunduğu kişiselleştirilmiş teklifleri değil, aynı zamanda gerçek insan etkileşimini de talep ettiğini vurguladı. Şirketlerin, teknolojiyi insan dokunuşuyla harmanlayarak hem dijital hem de fiziksel ortamda deneyim sunmaları gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: