Enflasyon Verileri Sonrası Fed’den 50 Baz Puanlık İndirim Beklentileri Azaldı

Fed’in faiz politikası üzerindeki beklentiler, açıklanan enflasyon verileriyle değişti. Piyasalar şimdi Fed toplantısından çıkacak kararı merakla bekliyor.

ABD’de açıklanan çekirdek TÜFE verilerinin ardından, Fed’in faiz politikasına yönelik beklentilerde önemli değişiklikler yaşandı. 50 baz puan faiz indirimi bekleyen yatırımcıların sayısı azalırken, piyasalar şimdi ABD’den gelecek üretici enflasyon verilerini bekliyor.

ABD Piyasaları ve Wall Street Hareketleri

ABD’deki TÜFE verilerinin açıklanmasının ardından Wall Street endeksleri ilk etapta düşüş yaşasa da, teknoloji hisselerinin desteklediği bir ralliyle günü yükselişle kapadı. S&P 500, gün içinde %1,61’e kadar düştükten sonra toparlanarak %1 artışla kapandı. Teknoloji devi Nvidia’nın hisseleri %8,15 artış göstererek çip üreticileri arasında yükselişe öncülük etti ve Nasdaq 100 %2,2 değer kazandı.

Böylelikle, S&P 500 ve Nasdaq 100, Ekim 2022’den bu yana ilk kez en az %1,5’lik kayıplarını silerek artıya geçti. IBM gibi büyük teknoloji hisseleri de rekor kırarak bu yükselişi destekledi. City Index ve Forex.com’dan Fawad Razaqzada, “ABD TÜFE verileri sonrası borsada yaşanan düşüş, dipten alımlarla hızla toparlandı. Ancak, Eylül ayının borsa için tarihsel olarak zorlayıcı bir ay olabileceğini unutmamalıyız” açıklamasında bulundu.

Asya Piyasalarında Yükseliş

ABD’deki pozitif rüzgar, Asya piyasalarını da etkiledi. Japonya, Güney Kore ve Tayvan’daki endeksler teknoloji hisseleri önderliğinde yükseldi. Bu yükseliş, MSCI Asya Pasifik Endeksi‘ni neredeyse bir ayın en büyük kazancına taşıdı.

Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusundaki daha agresif duruşuna rağmen, yenin ABD doları karşısında değer kaybetmesi dikkat çekti. Öte yandan, Bloomberg Dolar Endeksi de hafif düşüşle günü tamamladı.

Fed Faiz İndirimi Beklentileri Azaldı

ABD’deki çekirdek tüketici enflasyonu verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından, Fed’den 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentileri azaldı. Swap yatırımcıları, gelecek haftaki Fed toplantısında çeyrek puanlık bir indirim olasılığını artık %100 olarak fiyatlıyor.

ABD tahvilleri ise enflasyon verilerinin ardından gerileme yaşadı. ABD’nin 10 yıllık tahvillerinin getirisi %3,65’e yükselirken, 2 yıllık tahviller %5 artış gösterdi.

Uzman Görüşleri

Citi ekonomistleri, bu yıl içinde toplamda 125 baz puanlık bir faiz indirimi öngörülerini korurken, JPMorgan’ın Küresel Başstratejisti David Kelly, enflasyonun kontrol altına alındığını ve Fed’in sert bir müdahaleye gerek duymadığını belirtti. Kelly, önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısında 25 baz puanlık bir indirim beklediğini söyledi.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon ise işgücü piyasasında yaşanan yumuşama nedeniyle Fed’in daha büyük bir faiz indirimi yapma ihtimalinin hala masada olduğunu belirtti. Solomon, %30’luk bir ihtimalle 50 baz puanlık bir indirim öngördüğünü dile getirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: