“Enflasyon Muhasebesi Soğuk Algınlığına Buz Tedavisi Gibi”
Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkan Yardımcısı Bülent Aymen, enflasyon muhasebesi konusunda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bu uygulamanın zorunlu bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Aymen, enflasyon muhasebesinin, gerçeği yansıtmayan mali tabloların düzeltilmesi için önemli olduğunu ifade etti ve bu tür uygulamaların daha önce Brezilya ve Arjantin gibi yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerde yapıldığını hatırlattı.
Enflasyon Muhasebesi ve Vergisel Yük Tartışmaları
Aymen, enflasyon muhasebesiyle yapılan düzeltmelerin vergisel bir yük getirmediğini belirterek, “Sene başından beri bu sıkıntıyı yoğun bir şekilde hissediyoruz. İhracatta fiyat rekabeti şu anda her sektörde en büyük problem” dedi. Türkiye’nin 260 milyar dolarlık ihracatı olan bir ülke olduğunu ve global ölçekte rekabet ettiğini vurgulayan Aymen, enflasyon muhasebesi uygulamasının, fiyat değişimlerinde bozulan mali tabloların düzeltilmesi açısından zorunlu olduğunu savundu.
Vergisel Yük ve KOBİ’ler Üzerindeki Etkiler
Aymen, enflasyon muhasebesi ile ilgili olarak, “Faaliyetten doğmayan birtakım ticari işlemlerden vergi alınacak. Stoklarınızda mal var, onları satmışsınız gibi kazanç gösterip vergi ödeyeceksiniz. Yatırım yapıyorsunuz, yatırımınız bitmemiş olsa dahi yapılan yatırım 2023 sonu itibari ile aktifte görünüyor ve sanki o yatırımdan kazanç elde ediyormuşsunuz gibi bunun vergisini vermek zorundasınız” şeklinde konuştu. Aymen, bu durumun özellikle KOBİ niteliğindeki firmalar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ederek, Maliye Bakanlığı’ndan bu konuda bir düzeltme yapılmasını umut ettiğini dile getirdi.