Endonezya, Yatırım Eksikliği Nedeniyle iPhone 16 Satışlarını Engelledi
Teknoloji devi telefonların %40’ının yerel parçalardan üretilmesi kuralını yerine getiremeyince modelin pazarlanması ve satışı yasaklandı
Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan ülke, 30 yaşın altındaki 100 milyondan fazla insanıyla genç ve teknoloji meraklısı bir nüfusa sahip olmasına rağmen, Apple’ın ülkede hâlâ resmi bir mağazası bulunmuyor ve bu durum ürünlerini almak isteyenleri yeniden satış platformlarından satın almaya zorluyor.
Endonezya Sanayi Bakanlığı Sözcüsü, Eylül ayında piyasaya sürülen iPhone 16 modelinin ithal telefonlarının, Apple’ın yerel biriminin telefonların yüzde 40’ının yerel parçalardan üretilmesi gerekliliğini karşılamaması nedeniyle yurt içinde pazarlanamayacağını söyledi.
Bakanlık sözcüsü Febri Hendri Antoni Arif, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Kayıtlı ithalatçılar tarafından ithal edilen iPhone 16 cihazları henüz yurt içinde pazarlanamıyor” dedi.
“Apple Endonezya, … sertifikasını almak için yatırım taahhüdünü yerine getirmedi.”
Yerel medya raporlarına göre, Apple’ın bu yüzdeye ulaşmak için Endonezya’ya yatırım yapması ve iPhone bileşenleri için kullanılacak Endonezya malzemelerini temin etmesi gerekiyor. Bloomberg’e göre Apple daha önce Endonezya’ya 1,7 trilyon rupiah yatırım yapmayı taahhüt etmişti ancak bu ayın başlarında yalnızca 1,5 trilyon yatırım yapmıştı .
Apple, Guardian’ın yorum talebine yanıt vermedi.
Bakanlık, yeni Apple telefonların ticari amaçla satılmadığı sürece Endonezya’ya getirilebileceğini söyledi.
Nüfusu yaklaşık 280 milyon olan ülkeye yeni modelin sadece 9.000 adetinin girdiği tahmin ediliyor.
Endonezya, geçmişte yerel üretimi teşvik etmek için benzer yasaklar kullanmıştı ve karışık sonuçlar elde etmişti. Apple daha önce, Mart ayında yürürlüğe giren dizüstü bilgisayarlar ve hammaddeler gibi 4.000 mala yönelik ithalat yasağının ülkede dizüstü bilgisayar kıtlığına yol açacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. Birkaç şirket, yasağın bir sonucu olarak faaliyetlerini azalttı. Ancak ülkenin mineral cevheri ithalatına yönelik yıllardır uyguladığı kısıtlamalar, Endonezya’nın kendi pil sektörünün hızlanmasına yol açtı .
Counterpoint Research’e göre, Endonezya’nın akıllı telefon pazarının yılın ikinci çeyreğindeki sevkiyat payı, Çinli Xiaomi, Oppo ve Vivo ile Güney Koreli Samsung’un elindeydi.
Endonezya’daki varlık eksikliği, Asya’nın diğer bölgelerinde önemli bir başarı elde eden şirket için kaçırılmış bir fırsattır. Bloomberg’in bildirdiğine göre Endonezya’da 350 milyon aktif cep telefonu var – ülkenin mevcut nüfusundan bile daha fazla.
Nisan ayında, Apple’ın CEO’su Tim Cook, teknoloji devinin Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisine yatırım yapmanın ve tedarik zincirlerini Çin’den uzaklaştırarak çeşitlendirmenin yollarını araştırmak üzere Endonezya’yı ziyaret etti.
iPhone üreticisinin ülkedeki geliştirici akademilerini genişleteceğini duyurmasının ardından, dönemin başkanı Joko Widodo ve halefi Prabowo Subianto ile görüşmelerde bulundu.