Ekonomistler Yanıldı: Türkiye Ekonomisi %2,5 Büyüdü

Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,5 büyüme kaydetti. Ekonomistlerin %3 büyüme beklentisi ise karşılanmadı.

Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,5 büyüme kaydetti. Ekonomistler, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) bu dönemde yıllık bazda %3 artmasını bekliyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH zincirlenmiş hacim endeksi olarak geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla %2,5 artış gösterdi.

Üretim yöntemiyle yapılan GSYH tahminine göre, cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre %78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon lira oldu. GSYH’nin bu dönemde cari fiyatlarla dolar bazında değeri 308 milyar 158 milyon dolar olarak kaydedildi.

GSYH‘yi oluşturan faaliyetler arasında, diğer hizmet faaliyetleri %7,4, inşaat sektörü %6,5, tarım sektörü ve gayrimenkul faaliyetleri %3,7’şer oranında büyüme gösterdi. Ayrıca, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri %3,4’er, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,2’şer oranında büyüdü. Hizmet sektörü %2,9, meslek, idari ve destek hizmetleri faaliyetleri ise %0,6 artış gösterdi. Buna karşılık, sanayi sektörü faaliyetleri %1,8 oranında azaldı.

Bu sonuçlarla birlikte, Türkiye ekonomisi Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 16 çeyrek büyüme kaydetmiş oldu.

TÜİK, aynı zamanda geçmiş dönemlere ilişkin bazı verileri de revize etti.

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde %3 büyüyeceğini tahmin ediyordu.

İmalat PMI verilerine göre, imalat sektörü eşik değerin altında kalmaya devam etti ve ekonomideki yavaşlama sürdü.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: