Ekonomistler Uyarıyor: Enflasyon Düşse de Vatandaşın Cebine Yansımaz

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Uzmanlar, enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücünün şeffaf veri olmadan düşmeye devam edeceğini vurguluyor.

Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyonda baz etkisiyle belirgin bir düşüş yaşanırken, Sözcü TV’de enflasyon verilerini değerlendiren uzmanlar, şeffaf ve doğru veri tespit edilmediği sürece enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücünün düşmeye devam edeceğini vurguladı.

TÜİK Verileri ve Beklentiler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2024’te tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışı %51,97 olarak açıkladı. Aylık bazda ise TÜFE %2,47 oranında arttı. Ekonomistlerin beklentileri, yıllık %52,2 seviyesindeydi; dolayısıyla enflasyon, beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti.

TÜİK, Temmuz ayında enflasyonu yıllık %61,78 olarak açıklamıştı. Ağustos ayında ise baz etkisiyle enflasyonda belirgin bir gerileme yaşandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise Ağustos ayında yıllık enflasyonu %61,57 olarak hesapladı. ENAG‘ın verilerine göre ise Ağustos ayında yıllık enflasyon %90,35 olarak gerçekleşti.

Uzman Görüşleri: Alım Gücü Neden Düşmeye Devam Ediyor?

Sözcü TV’de enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi ve Finans Danışmanı Emre Şirin, enflasyonun baz etkisiyle değil, gerçek anlamda düşüş trendine girmesi gerektiğini belirtti. Şirin, geriye dönük yanlış açıklanan enflasyon verilerinin birikimli kayıplara neden olduğunu ve bu kayıplar telafi edilmedikçe, vatandaşın alım gücünün düşmeye devam edeceğini söyledi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, eğitim masraflarındaki yüksek artışa dikkat çekerek, kırtasiye ürünlerine uygulanan %10 KDV’nin vatandaş üzerindeki yükü artırdığını belirtti. Bingöl, dar gelirli vatandaşların hissettiği enflasyonun, ölçülen enflasyondan çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Bingöl ayrıca, ÜFE’nin %2 seviyelerinde gerçekleşmesi durumunda dahi 2025 yılında vergi, harç ve cezalardaki artışın %44,5-45 civarında olacağını ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: