Çin Talebi ve Libya Krizi: Petrol Fiyatlarında Yatay Seyir

Petrol fiyatları, ABD verileri ve Libya'daki arz kesintileri sonrası yükseldi, ancak şu anda yatay seyrediyor. OPEC+ ve Çin talebi de fiyatlara etki ediyor.

Petrol fiyatları, Perşembe günü ABD‘den gelen olumlu ekonomik veriler ve Libya‘daki kötüleşen arz kesintileri sonrası yükselişe geçti, ancak bugün yatay seyrediyor. Brent petrol, önceki seansta %1,6 oranında yükseldikten sonra varil başına yaklaşık 80 dolardan işlem görüyor. ABD ham petrolü ise 76 doların altında seyrediyor.

ABD Ekonomik Verileri Petrol Piyasasını Destekliyor

ABD‘deki ekonomik verilere göre, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD‘nin ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğü bildirildi. Bu gelişme, küresel petrol talebine olan güveni artırdı.

Libya’daki Arz Kesintileri Derinleşiyor

Öte yandan, Libya‘daki üretim krizi nedeniyle petrol arzı ciddi şekilde tehlikeye girmiş durumda. Libya Ulusal Petrol Şirketi, Temsilciler Meclisi’nin petrol ve gaz kuyularını üretime kapatmasıyla 3 günde 120 milyon dolardan fazla zarar ettiklerini açıkladı. Libya‘da petrol üretiminin daha da düşme tehlikesi bulunuyor.

Libya‘nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, Merkez Bankası yönetimiyle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda “mücbir sebep” ilan etmişti. Bu durum, petrol üretimi ve ihracatının durdurulmasına yol açtı.

OPEC+ ve Fiyat Tahminleri

Öte yandan, Goldman Sachs ve Morgan Stanley, Çin‘deki talep görünümünün hayal kırıklığı yaratması nedeniyle fiyat tahminlerini düşürdüler. Ayrıca, OPEC+‘ın dördüncü çeyrekte bir miktar arzı geri getirme planı da devam ediyor.

OPEC+‘ın arzı geri getirme planı piyasayı şaşırtmış durumda. ANZ Group Holdings analisti Daniel Hynes, “OPEC daha yüksek fiyatlar istiyorsa gönüllü üretim kesintilerinin aşamalı olarak kaldırılmasını ertelemekten başka çaresi kalmayacak” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: