Çin Ekonomisi İvme Kaybediyor: Durgunluk Sinyalleri Güçleniyor

Çin ekonomisinde durgunluk sinyalleri artıyor. Ağustos ayında sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı ve tüketimde yavaşlama gözlendi.

Çin ekonomisi, Ağustos ayında ivme kaybederken, sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu‘nun verilerine göre, sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda %4,5 oranında artış gösterdi. Ancak, bu artış oranı piyasa beklentilerinin altında kalarak %4,7‘lik tahmini karşılayamadı. Üstelik bu, yavaşlama serisinin dördüncü ayı oldu ve Eylül 2021‘den bu yana en uzun süreli yavaşlama dönemi olarak kaydedildi.

Tüketim ve Yatırımlarda Yavaşlama

Sanayi üretimindeki yavaşlama ile birlikte, tüketim tarafında da durgunluk sinyalleri geldi. Perakende satışlar bir önceki aya göre yavaşlayarak %2,1 oranında artış gösterdi. Bu oran, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin %2,5 olan tahmininin altında kaldı. Ayrıca, sabit varlıklara ve gayrimenkul yatırımları da beklentilerin gerisinde kaldı.

Ekonomik Büyüme Riski

ANZ Çin Başekonomisti Raymond Yeung, 2024 yılı için Çin’in %5’lik resmi büyüme hedefine ulaşma ihtimalinin azaldığını belirtti. Yeung, Çin hükümeti bir teşvik paketi başlatmadığı sürece büyüme hedefine ulaşmanın zor olduğunu vurguladı.

Bu gelişmeler, Çin ekonomisinde durgunluk risklerinin giderek arttığını ve hükümetin ekonomik hedeflerine ulaşma konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: