Büyük Şirketler İçin Yeni Vergi Düzenlemesi: 10 Yılda 250 Milyar Dolar Hedefi

ABD yönetimi, büyük şirketler için yeni asgari vergi planını açıkladı. 10 yıl içinde 250 milyar dolar gelir elde edilmesi beklenen plan, yüzde 15 asgari vergi öngörüyor.

ABD yönetimi, yıllık karı 1 milyar doları aşan büyük şirketler için yeni bir asgari vergi planı açıkladı. Bu plan, büyük şirketlerin en az yüzde 15 vergi ödemelerini zorunlu hale getirecek ve 2025’ten itibaren uygulanmaya başlayacak. Hazine Bakanlığı’na göre, 2025 yılında 20 milyar dolar, önümüzdeki 10 yılda ise 250 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

Hedef: Vergi Adaletini Sağlamak

ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında, büyük ve karlı şirketlerin şu anda ortalama yüzde 2,6 oranında vergi ödediği belirtiliyor. Bu oran, birçok şirketin agresif vergi planlama stratejileri kullanarak daha az vergi ödediğini veya hiç ödemediğini gösteriyor. Yeni düzenleme ile bu durumun önüne geçilmesi ve vergi adaletinin sağlanması amaçlanıyor.

Kurumsal Alternatif Asgari Vergi (CAMT)

Yeni plan, Kurumsal Alternatif Asgari Vergi (CAMT) olarak adlandırılıyor ve yılda 1 milyar dolardan fazla kar eden yaklaşık 100 büyük şirket için geçerli olacak. CAMT, büyük şirketlerin hissedarlarına bildirdikleri karlara en az yüzde 15 oranında asgari vergi uygulanmasını zorunlu hale getirecek. Böylece küçük işletmelere karşı haksız rekabet avantajının da azaltılması hedefleniyor.

Süper Zenginlere Yönelik Vergi Planı

ABD yönetimi, süper zenginlerin ve büyük şirketlerin daha fazla vergi ödemesini sağlamayı planlıyor. CAMT’nin, bu şirketlerin vergi ödemelerini artırarak ekonomik adaleti sağlamak ve kamu hizmetlerine katkılarını yükseltmek amaçlanıyor. Tüm paydaşların teklife 12 Aralık tarihine kadar yorum yapma imkanı bulunuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: