Borsa İstanbul Ağustos’ta Kayıp Yaşadı: Eylülde Ne Bekleniyor?

Ağustos ayında borsada yaşanan kayıpların ardından, eylül ayında kredi notu kararları ve faiz indirimi beklentileri, piyasada farklı fiyatlamalara yol açabilir.

Stratejist Zeynel Balcı, Borsa İstanbul için ağustos ayının “kayıp ay” olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Balcı, “6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir” dedi.

Ağustos Ayı ‘Kayıp Ay’ Olarak Geçti

Meksa Portföy Araştırma Müdürü ve Hürriyet Ekonomi yazarı Zeynel Balcı, bu haftaki köşe yazısında, ağustos ayının yüzde 7.5’lik bir düşüşle ‘kayıp ay’ olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Borsa İstanbul, dış piyasalardaki iyimserliğe rağmen olumsuz ayrıştı. Balcı, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi ve şirket bilançolarının zayıf gelmesi gibi nedenlerin bu düşüşe sebep olduğunu ifade etti.

Eylül Ayında Farklı Bir Gündem Söz Konusu

Balcı, eylül ayının farklı bir gündem getirebileceğini belirtti. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler, Fed’in faiz indirim sürecini başlatması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz düşüşüne devam edeceği beklentileri gibi olumlu fiyatlamaya konu olabilecek gelişmelerin olduğunu söyledi. Borsa İstanbul’un bu gelişmeleri ne ölçüde kullanacağını önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

Merkez Bankası’ndan Piyasaya Mesaj

Balcı, TCMB tarafından zorunlu karşılık uygulamasında yapılan değişikliğin TL mevduatının desteklenmesi ve mevduat faizlerindeki düşüşün sınırlanması gibi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. TCMB’nin bu hamlesinin dezenflasyon sürecindeki gecikme ile birlikte parasal sıkılaşma adımlarının devamı olarak görülebileceğini söyledi.

Hisse Senetlerinde Kayıplar Artıyor

Balcı, BIST 100 Endeksi‘nin son aylarda düşüş gösterdiğini ve mayıs ayındaki seviyelerinin altına çekildiğini ifade etti. “Umutlar eylülde” diyerek spekülasyonlar ve hızla değişen gündem ile bu beklentinin ne ölçüde realize olacağını göreceğiz, dedi. Mevcut durumda Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.

Dış Piyasalarda İyimserlik Devam Ediyor

Dış piyasalarda iyimserlik sürüyor. ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz indirim beklentileri korunuyor. Balcı, Fed’in eylül ayından itibaren faiz indirim sürecini başlatıp kasım ve aralık aylarını da kapsayacak şekilde devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Altın Fiyatlarında Kâr Satışı

Altın fiyatlarında, kâr satışlarına bağlı gerileme gözleniyor. Balcı, altının ons fiyatında güç kazanan 2 bin 531 dolar zirvesinin geçilmesinin çıkışın devamı açısından önemli olacağını söyledi.

Borsada 10 Bin Direnci Önemli

Borsa İstanbul’da kanal desteğinin hemen altından başlayan tepki çıkışının ilk önemli direnci 10 bin seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu noktanın geçilmesi gerektiğini belirten Balcı, direnç seviyelerinde satış denemelerinin görülebileceğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: