Biden’ın Engeline Rağmen Japonya ABD’ye Yatırımları Sürdürüyor
Başkan Joe Biden’ın, Japon çelik devi Nippon Steel’in U.S. Steel’i satın alma girişimini ulusal güvenlik gerekçesiyle engellemesi, Japonya’nın ABD’ye yönelik yatırım stratejisinde herhangi bir değişikliğe yol açmadı. Uzmanlar, Japonya’nın ABD’ye yatırım yapma konusundaki kararlılığının devam edeceğini vurguluyor.
ABD’ye Yatırım: Stratejik Bir Zorunluluk
Japon şirketleri, nüfusun yaşlanması, kur dalgalanmaları ve Çin’deki faaliyetlerin zorlaşması nedeniyle büyüme hedeflerini ABD pazarına yönlendirdi. 2019’dan bu yana ABD’nin en büyük yatırımcısı olan Japonya, ülkedeki ekonomik bağlarını güçlendirmeye devam ediyor.
Biden’ın Nippon Steel’in 15 milyar dolarlık U.S. Steel satın alma teklifini reddetmesi, Japonya’nın genel yatırım stratejisini değiştirmeyecek gibi görünüyor. Meisei Üniversitesi’nden Prof. Masahiko Hosokawa, “Bu durum Japon şirketlerinin ABD’ye yatırım yapma isteğini azaltmaz, aksine orta ve uzun vadede büyüme fırsatlarını artırır” dedi.
Ulusal Güvenlik Gerekçesi ve Siyasi Etkiler
Biden’ın, ABD’nin sembolik şirketlerinden biri olan U.S. Steel’in yabancı kontrolüne geçmesinin ulusal güvenliği tehlikeye atacağına dair açıklaması, Japon liderler arasında hayal kırıklığı yarattı. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, bu tür kararların iki ülke arasındaki ekonomik bağlara zarar vereceği uyarısında bulundu.
Japonya’nın en büyük ekonomi yayını Nikkei, Nippon Steel’in teklifiyle ilgili “ekonomik rasyonalitenin siyasi kararlarla yer değiştirdiği” değerlendirmesinde bulundu.
Trump Dönemi ve Yeni Fırsatlar
Donald Trump’ın ikinci kez başkanlık koltuğuna oturma ihtimali, Japon şirketlerini yeni yatırımlara teşvik ediyor. Ticaret uzmanları, gümrük vergilerinin artma riski nedeniyle Japon şirketlerinin ABD’yi üretim merkezi olarak görmeye devam edeceğini belirtiyor.
Japon enerji ve teknoloji şirketleri, Trump’ın desteklediği enerji projeleri ve diğer yatırımlar için büyük planlar hazırlıyor. SoftBank CEO’su Masayoshi Son, Trump’ın düzenlediği bir basın toplantısında ABD’ye 100 milyar dolar yatırım yapma sözü vermişti.
Nippon Steel ve ABD’deki Çelik Pazarı
Nippon Steel, U.S. Steel’i satın alma sürecinde büyük bir prim teklif etmiş, tesislere milyarlarca dolar yatırım yapmayı taahhüt etmişti. Ancak bu süreç, Biden ve Trump’ın yanı sıra bazı sendikalar ve politikacılar tarafından “ulusal güvenlik riski” olarak görülerek engellendi.
CFIUS (Yabancı Yatırım Komitesi), Nippon Steel’in teklifine karar veremediğini bildirerek Beyaz Saray’a süreci sonlandırma yetkisi tanıdı. Biden’ın veto kararına rağmen, Nippon Steel yöneticileri anlaşmayı yeniden canlandırmak için yasal adımlar atmayı değerlendiriyor.
Çin Alternatifinin Azalması ve ABD’nin Cazibesi
Çin’deki devlet destekli rekabet ve düzenlemeler, Japon şirketlerini ABD’ye daha fazla odaklanmaya itiyor. Çin’in Japon doğrudan yabancı yatırımlarındaki payı son beş yılda düşerken, ABD’nin payı yükselmeye devam ediyor.
Uzmanlara göre, Japon şirketleri ABD’deki büyüme fırsatlarını değerlendirmek için stratejik hamlelerini sürdürecek. Japonya, ABD’deki yatırımlarıyla ekonomik ilişkileri derinleştirme yolunda kararlılıkla ilerliyor.