Bakan Şimşek’ten dış finansman açıklaması: “Ülkeye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansman son aşamada”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmanın imzası için son aşamada olduklarını söyledi.

Ekonomi programıyla uyumlu projelere finansman sağlamak amacıyla bakanlıklar ve kuruluşlarla yoğun şekilde koordineli çalışmalara devam edildiğini belirten Şimşek, dış finansman kuruluşlarından proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamayı sürdürdüklerini ifade etti.

Uluslararası Finansal Kuruluşlarla İşbirliği ve Finansman Sağlama

Şimşek, uluslararası finansal kuruluşlarla yapılan işbirliklerinin somut adımlara dönüştüğünü ve kalkınma odaklı projelere uygun koşullarla uzun vadeli, piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla destek sağlandığını belirtti: “Programa güven artarak devam ediyor.”

Bu Yıl 2,9 Milyar Dolar Finansman Sağlandı

Bu yıl, 2,9 milyar dolar tutarında uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla finansman sağladıklarını belirten Şimşek, bu finansmanın deprem sonrası altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacağını ifade etti. Ayrıca, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı projelerin finansmanına da önem verdiklerini ekledi.

Gelecek Projeler ve Uluslararası Destekler

Şimşek, Dünya Bankası tarafından onaylanan yaklaşık 1,9 milyar dolar tutarındaki 4 projenin imza aşamasında olduğunu belirtti. Bu projeler, taşkın ve kuraklık tedbirleri, enerji verimliliği yatırımları, depreme yönelik sanayi siteleri ve kadınlar ve gençlerin yeşil sektörlere erişimi gibi alanlarda destek sağlayacak.

Deprem Bölgesi Destekleri ve Uluslararası Kaynaklar

Şimşek, İslam Kalkınma Bankası‘ndan ihracatçıların yeşil dönüşümünü desteklemek ve Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu‘ndan depremden etkilenen işletmelere destek sağlamak için toplam 250 milyon dolar kaynak sağlandığını duyurdu. Ayrıca, Asya Altyapı Yatırım Bankası‘ndan 200 milyon dolar kara yolu iyileştirmeleri ve İslam Kalkınma Bankası‘ndan 165 milyon dolar okul destekleri için çalışmaların sona yaklaşıldığını belirtti.

Reel Sektör ve Sürdürülebilir Projeler İçin Uluslararası İşbirliği

Şimşek, Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi ve diğer kalkınma odaklı altyapı yatırımları için uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin devam edeceğini belirtti. Sağlanan kaynaklar, Türkiye’ye ve şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerine dayanan programa duyulan güvenin bir göstergesidir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: