Bakan Şimşek: “Seneye Yüzde 20’nin Altında Enflasyon ile Geleceğiz”

Mehmet Şimşek, New York’ta yatırımcılara gelecek yıl enflasyonu yüzde 20’nin altına düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York’ta yatırımcılara yaptığı sunumda gelecek yıl için yüzde 20’nin altında bir enflasyon hedefini işaret etti. Şimşek, “Dilerseniz bu anın fotoğrafını çekin. Geçen yıl bu hedefleri koymuştuk, şimdi bu aşamaya geldik. Gelecek yıl ise bu hedefleri gerçekleştireceğiz,” diyerek, enflasyonun düşeceğine dair güçlü bir mesaj verdi.

Her yılın Eylül ayında gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları vesilesiyle Türkiye’nin ekonomi yönetimi, ABD’li yatırımcılarla bir araya geliyor. Bu yıl da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin katıldığı toplantılar, Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından düzenlenen oturumlarla devam etti. Bu kapsamda Citi ve Goldman Sachs merkezlerinde önemli yatırımcı buluşmaları gerçekleştirildi.

Bu yılki toplantılarda öne çıkan en önemli konu, geçtiğimiz yıla göre Türkiye’nin ekonomi programına olan güvenin artmış olmasıydı. Yatırımcıların Türkiye ekonomisine duyduğu kuşkuların azalması, Bakan Şimşek’in daha net mesajlar vermesine imkan tanıdı. Özellikle beş kriterli beklenti listesi, toplantıların dikkat çeken başlıklarından biri oldu.

Beş Kriterli Beklenti Listesi

Mehmet Şimşek, Goldman Sachs’taki analist toplantısında, 2025 için Türkiye ekonomisinin hedeflerini şu beş başlıkla özetledi:

  1. Yüzde 20’nin altında enflasyon,
  2. Yüzde 2’nin altında cari açık,
  3. Yüzde 3’ün altında bütçe açığı,
  4. Yeni not artırımı beklentisi,
  5. Ücret artışlarının beklenen enflasyonla uyumlu olarak planlanması.

Şimşek’in, “Seneye geldiğimizde, yüksek yüzde 10’larda enflasyon, yüzde 2’nin altında cari açık ve yüzde 3’ün altında bütçe açığı göreceksiniz,” dediği öğrenildi. Bu mesaj, yatırımcılar arasında büyük ilgi gördü.

Asgari Ücret ve Uzun Vadeli Yatırımcılar

Toplantılarda bu yıl makro ekonomik konulardan çok daha detaylı sorular geldi. Özellikle asgari ücret konusunun gündeme geldiği oturumda, Şimşek’in bu konuda müzakerelerin sürdüğünü belirttiği ifade edildi. Uzun vadeli bono yatırımcıları, enflasyon beklentileri üzerine sorular yöneltirken, düşüş netleştikçe pozisyonlarını artırmayı düşündüklerini aktardılar.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: