Apple, AB Vergi Davasını Kaybetti: 13 Milyar Euro Ödeyecek

Apple, AB vergi davasını kaybetti ve İrlanda'ya 13 milyar euro ödemeye mahkum edildi. Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu'nun kararını onayladı.

Avrupa Adalet Divanı, teknoloji devi Apple‘ın, İrlanda’daki vergi borçları nedeniyle 13 milyar euro geri ödeme yapmasına karar verdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Apple’a yönelik açtığı vergi davasında, İrlanda’nın Apple’a hukuka aykırı şekilde vergi avantajları sağladığı tespit edildi ve bu yardımların geri alınması gerektiği vurgulandı.

Dava Süreci

AB Komisyonu, Apple’ın 2003-2014 yılları arasında İrlanda’da faydalandığı vergi avantajlarını mercek altına almış ve 2016 yılında Apple’ın AB kurallarına aykırı vergi muafiyetlerinden yararlandığını belirlemişti. Bu süreç sonunda Apple’dan geriye dönük 13 milyar euro ve faizinin tahsil edilmesine karar verilmişti. Apple ve İrlanda hükümeti, bu karara itiraz ederek hukuki süreç başlatmıştı. 2020’de AB Genel Mahkemesi, Apple lehine karar verse de, bu karar Avrupa Adalet Divanı’nda iptal edildi.

Kararın Detayları

Avrupa Adalet Divanı, AB Komisyonu’nun Apple ve İrlanda’ya yönelik verdiği vergi kararını onayladı. Apple’ın İrlanda’da yasadışı vergi avantajlarından yararlandığı belirtilirken, bu avantajların geri ödenmesi gerektiği ifade edildi. Apple ve İrlanda hükümeti, AB’nin bu kararına itiraz etse de, sonuç Apple’ın 13 milyar euro‘luk vergi borcunu ödemesi yönünde oldu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: