Altın Fiyatlarında Fed Belirsizliği: Fiyatlar Dalgalanıyor

ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla altın fiyatları dalgalandı. Fed'in faiz indirimi kararı altın fiyatlarını etkiliyor.

ABD’de dün açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması, piyasalarda risk iştahını artırırken, altın fiyatları Çarşamba günü yaşadığı düşüşten sonra sonraki seansta tekrar toparlandı. Ekonomistler, Fed‘in Eylül ayında çeyrek puanlık mı yoksa yarım puanlık bir faiz indirimi yapacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Fed Kararları ve Altın Fiyatları

Altın, ABD’nin TÜFE verilerinin Fed’in muhtemel parasal genişlemesinin kapsamını netleştirmemesinin etkisiyle önceki seansta yüzde 0,7 düşüş gösterdi. Pepperstone Group Ltd.’de Araştırma Başkanı Chris Weston, altın fiyatlarındaki bu düşüşün, işlemcilerin Fed’in önümüzdeki ay faiz oranlarını yarım puan yerine 25 baz puan düşüreceği beklentisinden kaynaklandığını belirtti.

Haftanın dördüncü işlem gününde spot altın, yüzde 0,3 yükselişle ons başına 2.456 dolar seviyesinden işlem görüyor. Gram altın ise ons altın ve Dolar/TL paritesi üzerinden yapılan hesaplamayla 2.655 TL seviyesinde bulunuyor.

ABD Enflasyon Verileri ve Fed’in Politikası

ABD’de Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 0,2 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 2,9 ile tahminlerin altında bir artış kaydetti. Yıllık enflasyon, Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesini kaydederken, Fed’in yüzde 2 hedefine ulaşma yolunda olduğuna işaret ediyor. Bu durum, Fed’in istihdamı maksimuma çıkarma hedefine odaklanmasına olanak tanıyabilir.

Altının Yükselişini Destekleyen Faktörler

Bu yıl yaklaşık yüzde 19 değer kazanan altın, merkez bankalarının ve Çinli tüketicilerin artan satın alımları ile Orta Doğu ve Ukrayna‘daki çatışmalar gibi faktörlerin etkisiyle yükseliş eğiliminde. Analistler, ABD’de bugün açıklanacak perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerini takip edecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: