Adam Smith Enstitüsü: Türkiye Milyoner Artışında Avrupa’nın Zirvesinde

Adam Smith Enstitüsü'ne göre, Türkiye, Avrupa’da milyoner oranında en büyük artışı yaşayacak ülke olacak. Türkiye’nin kişisel serveti yüzde 34 artacak.

İngiltere merkezli Adam Smith Enstitüsü (ASI) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye, Rusya ve İsveç, 2028 yılına kadar Avrupa’da milyoner oranında en büyük artışı gösterecek ülkeler arasında yer alıyor. Araştırma, Türkiye’nin nakit, hisse senedi, emlak ve özel emeklilik fonları gibi varlık sınıflarında yüzde 34’lük bir artışla Avrupa’da en iyi performansı sergileyeceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’nin Ekonomik Başarısı ve Zorluklar

Rapora göre, Türkiye, zorlu ekonomik koşullara rağmen kişisel servette dikkate değer bir büyüme kaydediyor. 2022 ve 2023 yılları arasında yetişkin başına servette yüzde 157’nin üzerinde bir büyüme gösteren Türkiye, tüm ülkeler arasında başı çekiyor. CNBC’nin raporuna göre, bu yükseliş, ülkedeki yüksek enflasyona rağmen gerçekleşiyor. Türkiye’de enflasyon yüzde 72 seviyelerine çıkmış olsa da, ev gibi varlıklara sahip olanların servetleri, enflasyonun bu varlıkların değerini artırmasıyla yükseldi.

Rusya ve İsveç de Öne Çıkıyor

Rusya, Ukrayna’daki savaşa ve ekonomik yaptırımlara rağmen yüzde 23 oranında milyoner artışıyla dikkat çekiyor. İsveç ise Avrupa’daki en büyük üçüncü artışı yaşayacak ülke olarak raporda yer alıyor.

İngiltere ve Hollanda’da Milyoner Sayısında Düşüş Bekleniyor

Araştırmaya göre, İngiltere ve Hollanda, milyoner sayısında en büyük düşüşü yaşayacak iki ülke olacak. İngiltere’nin 2028 yılına kadar milyonerlerinin yüzde 20’sini, Hollanda’nın ise yüzde 5’ini kaybedeceği öngörülüyor. Enstitü, İngiltere’deki bu azalmayı, yüksek vergiler ve servet sahiplerini desteklemeyen bir kültüre bağlıyor.

Avrupa’nın Ekonomik Güçleri ve Küresel Eğilimler

Almanya ve Fransa gibi güçlü Avrupa ekonomilerinde sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14’lük artışlar beklenmesine rağmen, bu ülkeler servet artışında en üst sıralarda yer almıyor. Küresel ekonominin devleri ABD ve Çin ise mütevazı büyüme gösterecek. Adam Smith Enstitüsü’nün analizine göre, ABD’nin yüzde 12, Çin’in ise yüzde 8 oranında büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: