ABD’de Tüketici Güveni Ağustos’ta Arttı: Piyasa Beklentilerini Aştı

ichigan Üniversitesi, Ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi'ni 67,8 olarak açıkladı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini yansıtan Tüketici Güven Endeksi‘nin Ağustos ayına ilişkin öncü verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici güven endeksi, Temmuz ayına kıyasla 1,4 puan artarak 67,8 seviyesine yükseldi. Bu artış, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti; endeksin bu dönemde 66,7 değerini alacağı tahmin ediliyordu.

5 Ayda İlk Kez Artış

Temmuz ayında 66,4 olarak hesaplanan tüketici güven endeksi, beş ay sonra ilk kez artış gösterdi. Ancak, Amerikalıların mevcut finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen Mevcut Ekonomik Koşullar Endeksi, Ağustos’ta aylık bazda 1,8 puan azalarak 60,9 seviyesine düştü. Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan Tüketici Beklentileri Endeksi ise aynı dönemde 3,3 puan artarak 72,1’e yükseldi.

Enflasyon Beklentileri ve Seçimlerin Etkisi

Ağustos ayında tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri yüzde 2,9, uzun vadeli enflasyon beklentileri ise yüzde 3 olarak kaydedildi. Bu oranlar, Kovid-19 salgını öncesindeki 2 yılda görülen yüzde 2,2-2,6 aralığının üzerinde kalmaya devam ediyor. Michigan Üniversitesi Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili gelişmelerin tüketici güveni üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Ankete göre, tüketicilerin yüzde 41’i başkan adayı Kamala Harris‘in ekonomi için daha iyi bir aday olduğuna inanırken, yüzde 38’i Donald Trump‘ı tercih ettiğini ifade etti. Hsu, kişisel mali beklentilerin ve 5 yıllık ekonomik görünümün güçlendiğini, ancak tüketicilerin en büyük endişesi olan enflasyonun istikrar kazanmaya devam etmesini beklediğini dile getirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: