ABD Temyiz Mahkemesi Halk Bankası’nın İran Yaptırımlarından Muafiyet Talebini Reddetti

ABD Temyiz Mahkemesi, Halk Bankası'nın İran yaptırımlarından muafiyet talebini reddetti. Banka, 2019'dan beri davanın düşmesi için mücadele ediyor.

ABD’deki 2. Temyiz Mahkemesi, Halk Bankası‘nın, İran yaptırımlarını delmekle suçlandığı davada yargı bağışıklığı talebini reddetti. Halk Bankası, yabancı bir devlet kurumu olarak “Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası” kapsamında muafiyet talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi hukuki gerekçelere dayanmayan bir savunma olarak değerlendirdi.

Halk Bankası’nın Mücadelesi 2019’da Başladı

Halk Bankası, 2019 yılında ABD’de İran yaptırımlarını delmek de dahil olmak üzere 6 farklı suçlamayla itham edildi. Banka, bu suçlamalara karşı çıkarak, Türkiye’deki ticari faaliyetleri nedeniyle ABD’de yargılanamayacağını savundu. Ancak New York federal ve temyiz mahkemelerinde bu talepler reddedildi.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Kararı

19 Nisan 2023‘te, ABD Yüksek Mahkemesi de Halk Bankası’nın başvurusunu reddetti ve bankanın ticari faaliyetleri nedeniyle yargı bağışıklığına sahip olmadığını belirtti. Yüksek Mahkeme, temyiz mahkemesine, bankanın teamül hukuku kapsamında yargı bağışıklığının olup olmadığını yeniden değerlendirme talimatı verdi.

Savunma ve Savcılığın Görüşleri

Halk Bankası’nın avukatı Robert M. Cary, bankanın, Türk hükümetinin direktifleri doğrultusunda hareket ettiğini ve devletin bir kolu olarak Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle ABD’de yargılanamayacağını ifade etti. Ancak savcılık, Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası‘nın, ceza davalarında devletlere yargı bağışıklığı sağlamadığını ve bu kararın ABD Yüksek Mahkemesi tarafından da onaylandığını belirtti.

web sitesi uygulama / geliştirme: