ABD, Rusya ve Çin’e Yaptırımları Genişletiyor: Türkiye’den 8 Şirket Listede

Biden yönetimi, Rusya, Çin ve Türkiye’deki 100’den fazla şirketi kısıtlı ticaret listesine eklemeye hazırlanıyor. Bu adım, Rusya'ya akan teknolojiyi durdurmayı hedefliyor.

Biden yönetimi, Rusya, Çin ve diğer bazı ülkelerdeki 100’den fazla şirket ve kuruluşu kısıtlı ticaret listesine eklemeye hazırlanıyor. Bu adım, Rus ordusuna akan ileri teknolojiyi durdurmak ve Ukrayna’ya karşı kullanılan tedarik ağlarını bozmak amacıyla atılıyor. Yeni kurallar, ABD hükümetine, ABD teknolojisiyle üretilen ürünlerin, bu ürünler ABD dışındaki ülkelerde üretilmiş olsa bile, Rusya’ya gönderilmesini engelleme yetkisi verecek.

Paravan Şirketler ve Yaptırımlar

ABD yönetimi, Rusya, Çin, Türkiye, İran ve Kıbrıs’taki 123 kuruluşu yaptırım listesine ekleyecek. Bu yaptırımlar, tedarikçilerin hükümet lisansı olmadan listede yer alan şirketlere belirli ürünleri göndermesini yasaklıyor. Özellikle Hong Kong ve Türkiye’de paravan şirketler kurduğu bilinen bazı adresler de listeye eklendi.

ABD’nin Genişleyen Yaptırım Listesi

Yaptırım listesine eklenen kuruluşlar arasında, New York Times soruşturmasında ortaya çıkan, Hong Kong’daki paravan şirketler de bulunuyor. Bu şirketler, Rusya’daki askeri teknoloji şirketlerine milyonlarca çip ve sensör aktarıyor. Biden yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşıyla ilgili olarak varlık listesine eklediği kuruluş sayısını 1.000’in üzerine çıkardı.

ABD’den Türkiye’ye Uyarı

ABD Ticaret Bakanlığı’nın ihracat kontrol listesine eklenen 123 yeni kuruluş arasında, Türkiye‘de bulunan 8 şirket de yer alıyor. Bu şirketlerin, “ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiği” tespit edildi. Listede, Türkiye’deki şirketlerden biri “Address 01” olarak tanımlandı.

Zelenskiy’den Teşekkür

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ABD’nin yeni yaptırım kararını memnuniyetle karşıladı ve bu adımın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık kabiliyetini daha da zayıflatacağını belirtti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: