ABD Federal Hükümeti,Tarihinin En Büyük Üçüncü Bütçe Açığını Verdi

ABD federal hükümeti, 2024 mali yılında 1,8 trilyon dolar bütçe açığı vererek ülke tarihinin en büyük üçüncü bütçe açığını kaydetti.

ABD federal hükümeti, 2024 mali yılında 1,8 trilyon dolar bütçe açığı vererek, ülke tarihinin en yüksek üçüncü bütçe açığını kaydetti. Bu açık, bir önceki yıla kıyasla %8’lik bir artışı temsil ediyor. Bütçe açığının bu denli yükselmesinde, artan faiz maliyetleri, sosyal güvenlik ve savunma harcamalarındaki artış etkili oldu.

2024 Mali Yılı Raporu

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre, 1 Ekim 2023’te başlayan ve 30 Eylül 2024’te sona eren mali yılın son ayında, federal hükümet 64 milyar dolar bütçe fazlası verdi. Eylül ayında, hükümetin gelirleri geçen yıla kıyasla %13 artarak 528 milyar dolara yükselirken, harcamaları ise %27 azalarak 463 milyar dolara geriledi.

Ancak genel tabloya bakıldığında, federal hükümetin 2024 mali yılı boyunca verdiği toplam bütçe açığı, 1,8 trilyon dolar olarak kaydedildi. Bu açık, 2023 mali yılında verilen 1,7 trilyon dolarlık açığın üzerine çıkarak, tarihteki en yüksek üçüncü bütçe açığı oldu.

ABD Tarihindeki En Büyük Bütçe Açıkları

ABD tarihindeki en büyük bütçe açığı, 2020 mali yılında COVID-19 pandemisinin etkisiyle 3,1 trilyon dolara ulaşmıştı. 2021 mali yılı ise 2,8 trilyon dolar bütçe açığıyla ikinci sırada yer alıyor. 2024 mali yılı ise bu iki büyük açığın ardından üçüncü sırada bulunuyor.

Bu dönemde federal hükümetin gelirleri geçen yıla kıyasla %11 artarak 4,9 trilyon dolara çıktı. Ancak buna karşılık, harcamalar %10 artışla 6,8 trilyon dolara ulaştı. Özellikle faiz ödemeleri ve artan sosyal güvenlik ile savunma harcamaları, bütçe açığının büyümesinde büyük rol oynadı.

Janet Yellen’ın Açıklamaları

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin 2024’te güçlü ve dayanıklı kalmaya devam ettiğini vurguladı. Yellen, enflasyonun düşmeye devam ederken iş gücü piyasasının güçlü olduğunu ve Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin güçlü tüketim ve yatırımlarla desteklendiğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun normal seviyelere dönerken ekonomik büyümenin sağlıklı bir seviyede kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: