ABD Enflasyonu Ağustos’ta Yüzde 2,5 Arttı: 3,5 Yılın En Düşük Seviyesi

ABD’de yıllık enflasyon yüzde 2,5 ile 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Piyasalar, Fed’in faiz indirimi beklentisini yüksek tutuyor.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 artarak son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında arttı. Bu veri, piyasa beklentileriyle paralel gerçekleşti.

Çekirdek TÜFE ve Enflasyon Baskısı

Çekirdek TÜFE, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen bir ölçüm olarak, Ağustos’ta yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi. Analistler, istihdam piyasasındaki zayıflamanın resesyon riskini artırdığını ve enflasyon baskılarının azaldığını ifade etti.

Fed’in Faiz Politikası Beklentisi

Bu gelişmeler, para piyasalarındaki fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Analistlere göre, ABD Merkez Bankası (Fed) bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı güçlü kalırken, 50 baz puan indirime yönelik beklenti ise yüzde 35 seviyesinde. Fed’in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indirimi yapacağı tahmin ediliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: