ABD Enflasyon Verileri Geliyor: Piyasalarda Kritik Saatler Başladı

ABD enflasyon verileri küresel piyasalarda dikkatle takip ediliyor. Beklentiler, Eylül ayı tüketici enflasyonunun yavaşlayacağını gösteriyor. Wall Street ve Asya piyasaları yükselişte.

Küresel piyasaların gözü, ABD’de açıklanacak Eylül ayı tüketici enflasyonu verilerine çevrildi. Dezenflasyon sürecinin devam edip etmeyeceği yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Beklentilere göre, açıklanacak veriler, ABD’de enflasyonun daha da yavaşlayabileceğini gösteriyor.

Wall Street Endeksleri Yükseldi

Wall Street endeksleri, enflasyon verileri öncesinde Çarşamba gününü yükselişle tamamladı. S&P 500 endeksi yüzde 0,71 yükselerek rekor seviyesine ulaştı ve 5.792 puandan kapandı. Nasdaq 100 endeksi ise yüzde 0,8 artış gösterdi. ABD borsalarındaki bu ralli, Asya piyasalarına da olumlu yansıdı.

Asya Piyasalarında Yükseliş

Çin’de hisse senetleri, yetkililerin teşvik önlemlerini açıklamasının ardından yükseliş yaşadı. Çin Merkez Bankası (PBOC), kurumsal yatırımcılara hisse senedi alımı için likidite sağlayacak. CSI 300 endeksi yüzde 3’e yakın yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 4’ten fazla değer kazandı. Yatırımcılar, Çin Maliye Bakanlığı’nın cumartesi günü yapacağı açıklamaya odaklanmış durumda.

ABD Enflasyon Verileri: Beklentiler ve Tahminler

ABD’nin Eylül ayı tüketici enflasyonu verileri bugün açıklanacak. Bloomberg anketine göre, ABD manşet TÜFE’de aylık yüzde 0,1 artış bekleniyor. Çekirdek TÜFE‘de ise aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış öngörülüyor. Eğer beklentiler gerçekleşirse, Ağustos ayında kaydedilen artışların altında kalan bir enflasyon oranıyla karşılaşılacak.

Manşet yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 2,5’ten yüzde 2,3’e yavaşlaması durumunda, bu seviye 2021 yılının başından bu yana en düşük oran olacak.

İkinci El Otomobil Fiyatlarında Beklenen Toparlanma

Ekonomistlerin çoğu, ABD’de ikinci el otomobil fiyatlarında toparlanma yaşandığını öngörüyor. Bu toparlanma, son aylarda baskı altında olan temel mallar üzerindeki fiyat baskısını artırabilir. Pantheon Macroeconomics ekonomistleri, konteyner nakliye maliyetlerindeki artışın da temel malların fiyatlarını etkileyebileceğini belirtti.

Bloomberg Economics’in Yorumu

Bloomberg Economics ABD Başekonomisti Anna Wong, “Çekirdek TÜFE yukarı yönlü bir sürpriz yapsa bile, bu verinin FOMC‘nin enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu görüşünü değiştireceğini düşünmüyoruz” dedi. Wong, Kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: