AB, Alışveriş Sitesi Temu’ya Karşı İşlem Başlattı

AB, Çinli alışveriş sitesi Temu'ya karşı, şirketin yasadışı ürünlerin internette satışını durdurmadığı endişesiyle resmi işlem başlattı.


Çinli alışveriş sitesinin Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiğine dair endişeler arasında resmi soruşturma açıldı.

Avrupa Komisyonu, Amazon’un indirimli fiyat rakibi olan platforma ilişkin endişeleri gerekçe göstererek resmi bir soruşturma başlattı .

“Milyarder gibi alışveriş yapın” sloganıyla yola çıkan servis, geçen yıl nisan ayında başlatıldığı günden bu yana AB pazarında hızla büyüdü ve kozmetikten giyime, mobilyadan teknolojiye kadar her şeyi doğrudan Çin’den tedarik ederek yaklaşık 100 milyon kullanıcıya sattı.

Avrupa Komisyonu, PDD Holdings’e ait platformun, Facebook’tan X’e ve Google’a kadar uzanan teknoloji şirketlerini düzenleyen yeni Dijital Hizmetler Yasası’nı (DSA) ihlal ettiğine dair çok sayıda endişesi olduğunu söyledi.

Bunlar arasında, kaldırılan ürünlerin bazen birkaç gün içinde yeniden ortaya çıkmasıyla, “daha önce askıya alınan dolandırıcı tüccarların” yeniden ortaya çıkmasını durduracak yeterince sağlam sistemlerin olmadığı yönündeki endişeler de yer alıyor.

Üst düzey bir komisyon yetkilisi, şirketin AB’deki merkezinin de bulunduğu Almanya, Danimarka ve İrlanda başta olmak üzere Avrupa genelindeki çeşitli yetkililer tarafından sahte ürün, ilaç, kozmetik ve oyuncak satışı konusunda endişelerin dile getirildiğini söyledi.

“Diğer yetkililerden çok sayıda girdi aldık, ancak yasadışı ürünlerin yayılmasını gerçekten önlemek için yeterli bir şey yapılmadığı ve etkili bir şekilde yapılmadığı konusunda gerçek bir şüphe var” dediler.

Yetkili, Temu’nun “platformlarında neler olup bittiğini inceleyen, izleyen ve tarayan etkili kontrol sistemleri” kurmadığından şüphelendiklerini de sözlerine ekledi.

Komisyon ayrıca, “bağımlılık yaratan tasarım” içeren ve “oyun benzeri ödüller” içeren platformdaki agresif satış taktikleri ve “bağımlılık yaratan tasarımdan kaynaklanan riskleri azaltmaya yönelik” zayıf sistemler konusunda da endişeli.

DSA’yı ihlal ettiği tespit edilen şirket büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Komisyonda Avrupa dijital çağa uygun portföyünden sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager şunları söyledi: “Temu’nun DSA’ya uyduğundan emin olmak istiyoruz. Özellikle platformlarında satılan ürünlerin AB standartlarını karşıladığından ve tüketicilere zarar vermediğinden emin olmak istiyoruz.

“Uygulamamız, eşit rekabet koşullarının sağlanmasını ve Temu dahil her platformun Avrupa pazarımızı herkes için güvenli ve adil tutan yasalara tam olarak uymasını garanti edecektir.”

Yetkililer, Temu’nun AB soruşturmasına “son derece duyarlı” olduğunu ve herhangi bir soruya “dakikalar içinde” yanıt verdiğini söyledi.

Temu’nun büyümesi hızla gerçekleşti; nisan ayında AB’de 75 milyon kullanıcıya ulaşan şirket, eylül ayında 92 milyona ulaştı.

“Bu aşamada bunların şüpheler olduğunu vurgulamak istiyorum. Bunlar sonuçlar değil, hatta ön sonuçlar bile değil,” dedi bir yetkili.

Soruşturmanın “sistemsel” bir sorun olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapıldığını da sözlerine eklediler.

Temu‘ya karşı Avrupa çapında bir tüketici grubu tarafından şikayette bulunuldu. Grup, şirketin platformlarındaki satıcılar hakkında müşterilere önemli bilgiler sağlamayarak DSA’yı ihlal ettiğini söyledi.

Şikayetini mayıs ayında yapmış, Fransa, İtalya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu 17 AB üyesi ülke de ilgili ulusal makamlara şikayette bulunmuştu.

Komisyon, Haziran ayında Temu ve Çinli rakibi Shein’e, çocukları korumayı ve satıştaki ürünlerin kaynağını şeffaf hale getirmeyi amaçlayan çevrimiçi arayüzler tasarlama konusundaki resmi yükümlülükleri hakkında resmi bilgi talepleri gönderdi.

Orijinal şikayetlerden birini gündeme getiren Avrupa Tüketici Örgütü’nde (BEUC) dijital politika görevlisi olan Fernando Hortal Foronda, soruşturmayı memnuniyetle karşıladı. “Tüketici gruplarının Temu ile ilgili tespit ettiği birçok sorun var, bunlar arasında satışta olan birçok tehlikeli veya yasadışı ürün veya tüketicileri kandırmak için tasarım tekniklerinin sık kullanımı yer alıyor. Komisyonun bu kararı umut verici bir adım, ancak yalnızca ilk adım,” dedi.

İngiliz tüketici grubu Which?’den Rocio Concha, komisyonun soruşturmasını övdü ancak benzer endişelerin olduğu İngiltere’de böyle bir eylemde bulunmanın önünde engeller olduğunu söyledi. “[İngiltere’deki] zayıf tüketici koruma yasaları, Temu ve diğer çevrimiçi pazar yerlerinin üçüncü taraflarca satılan güvenli olmayan ürünlerden sorumlu tutulmadığı anlamına geliyor” dedi.

“Hükümet, ürün düzenleme ve metroloji yasasını kullanarak , çevrimiçi pazar yerlerine, platformlarında güvenli olmayan ürünlerin satılmasını önleme konusunda daha fazla yasal sorumluluk vermeli ve kuralları ihlal etmeleri halinde ağır para cezaları da dahil olmak üzere sert yaptırım eylemleri sağlamalıdır.”

Temu şunları söyledi: “Temu, DSA kapsamındaki yükümlülüklerini ciddiye alıyor ve uyumluluk sistemimizi güçlendirmek ve platformumuzdaki tüketici çıkarlarını korumak için sürekli yatırım yapıyor. Tüketiciler için güvenli ve güvenilir bir pazar yeri olma ortak hedefimizi desteklemek için düzenleyicilerle tam olarak iş birliği yapacağız.”

Komisyon tarafından kolaylaştırılan gönüllü bir anlaşma olan “İnternet üzerinden sahte ürün satışına ilişkin mutabakat zaptı”nın imzalanmasının beklendiği belirtildi.

Bir sözcü, “Sahtecilik, sektör genelinde bir sorundur ve tüketicileri ve hak sahiplerini koruma konusundaki ortak hedeflerimize ulaşmak için iş birlikçi çabaların şart olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: