2000 ve 2008 Krizlerini Bilen Ünlü Yatırımcı John Hussman: “Üçüncü Büyük Kriz Kapıda”

2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin eden John Hussman, ABD borsalarındaki üçüncü büyük spekülatif balonun patlamak üzere olduğunu ve büyük bir çöküşün yaklaştığını söyledi.

2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin eden ünlü yatırımcı John Hussman, ABD borsalarının tarihindeki üçüncü büyük spekülatif balonun yaşandığını belirtti. Hussman, ABD borsalarındaki en büyük yüzde 10’luk hisselerin toplam piyasa değerinin yüzde 76’sını oluşturduğunu ve bu seviyelerin yalnızca 1929 ve 2000‘de görüldüğünü vurgulayarak büyük bir çöküş riski konusunda uyarılarda bulundu.

“Piyasadaki Ralli Aldatıcı”

Hussman, S&P 500’deki yükselişin, piyasadaki asıl tehlikeyi gizlediğini belirterek, yapay zeka etrafındaki heyecanla birlikte Ekim 2022‘den bu yana yaşanan yüzde 60’a yakın artışın aldatıcı olduğunu savundu. Ona göre, piyasa göstergeleri büyük bir düşüşe işaret ediyor.

Değerleme ve Teknik Veriler Uyarıyor

Hussman, piyasadaki değerlemelerin tarihi zirvelere ulaştığını ve bunun uzun vadede büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti. Özellikle 1929 ve 2000 balonlarını hatırlatan Hussman, piyasanın iç dinamiklerinin çöküş sinyalleri verdiğini söyledi. S&P 500‘ün 200 günlük hareketli ortalamasının yüzde 9,5 üzerinde olması gibi teknik verilerin, piyasada düşüş öncesi görülen işaretler olduğunu belirtti.

Piyasa Yoğunlaşması Büyük Risk Taşıyor

ABD borsalarındaki en büyük yüzde 10’luk hisselerin toplam piyasa değerinin yüzde 76’sını oluşturduğunu belirten Hussman, bu oranın sadece iki kez bu seviyelere ulaştığını ve her iki dönemin de büyük çöküşlerle sonuçlandığını hatırlattı.

Hussman’ın Önceki Tahminleri Doğru Çıkmıştı

John Hussman, daha önce 2000 ve 2008 krizlerini doğru tahmin etmesiyle tanınıyor. 2000 yılında teknoloji hisselerindeki büyük düşüşü öngören yatırımcı, 2008’de de borsadaki düşüşü tahmin ederek dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak son yıllarda benzer başarıyı yakalayamayan Hussman, son olarak 2022‘de yaşanan piyasa düşüşlerini kısmen öngördü.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: