Ugandalı Koşucu 516 Gün Ve 7.700 Mil Yol Kat Ettikten Sonra Londra’ya Varacak
Irkçılığa dikkat çekmek için Güney Afrika’dan 12 bin 440 kilometre koşarak bu hafta sonu Londra’ya gelen Ugandalı atlet, Avrupa’ya ulaştığında defalarca tacize uğradığını söyledi.
Deo Kato, Temmuz 2023’te Cape Town’dan yola çıktı ve haftalarca hapis yattığı , ciddi hastalıklarla boğuştuğu ve savaş bölgelerinden geçmek zorunda kaldığı 516 günlük yolculuğuna kuzeye doğru istikrarlı bir şekilde devam etti.
Londra merkezli Kato, insan göçünün tarihini ve birçok siyah Afrikalının karşılaştığı ayrımcılığı vurgulamak için bu destansı koşuyu tasarladı . Kato, Avrupa’nın bazı bölgelerinde polis ve yoldan geçenlerin günlük ırkçılığına maruz kalmasıyla da bu mesajı vurguladı.
Kato, yolculuğu sırasında 11 Everest Dağı’na eşdeğer yüksekliğe tırmandıktan sonra Pazar günü Londra’nın merkezine ulaşacak ve burada Batı Londra’daki Hammersmith’de rotasını tamamlamadan önce Downing Caddesi dışında yüzlerce koşucu ona katılacak.
Bu hafta Fransa’nın kapalı Lille kentinden geçtikten sonra The Guardian’a konuşan Uganda doğumlu koşucu, bazı ani düşüşlere rağmen genel deneyimin insanlığa olan inancını yenilediğini söyledi. Öne çıkanlar arasında, Kato’nun kendisine ergenlik yıllarını hatırlattığını söylediği 15 yaşında bir çocuğun kendisine katıldığı Botsvana’daki Kalahari Otoyolu boyunca bir bölüm vardı.
“Çok dilliydi, İngilizce dahil üç dil konuşuyordu. İngiltere’de zaman geçirmişti ancak ailevi zorluklar nedeniyle Botsvana’ya geri döndü. Kısa bir süre birlikte koştuk ancak kalbimi ısıtan bir andı.”
Ocak ayında Kenya’nın 1.800 mil kuzeyinde gerçekleşen bir diğer onaylayıcı an, okula giderken Kato’ya 5 mil boyunca kendiliğinden katılan bir grup çocuğu içeriyordu. “Benimle koşmaya devam etmek istediler,” dedi.
Ancak diğer zamanlarda neredeyse pes edecekti. Uganda’da tek kişilik destek ekibi istifa etti ve koşu için fonu neredeyse tükenmişken onu destek aracı veya yardım olmadan bıraktı. İşleri daha da kötüleştiren şey, ilerideki tüm rotaların ya çatışma ya da aşırı risk içermesiydi.
Kato, “İleriye baktığımda, etrafımdaki Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusu, Sudan ve Etiyopya’nın kuzeyi gibi yerlerde çatışmalar olduğunu fark ettim,” dedi. “Lojistik olarak, Afrika’daki yolculuğa devam etmenin mümkün bir yolu olmadığını hissettim . “
Kato, 5.000 milden fazla bir süre sonra Avrupa’da diğer Afrikalıların maruz kaldığı ırkçılığı deneyimlediğinde bir başka kötü noktaya daha ulaştı .
“Diğer sefer Hırvatistan’daydım çünkü gerçekten yasadışı bir göçmen gibi muamele gördüğümü hissettim. Hoş karşılandığımı veya toplumlarına ait olduğumu hissetmedim.
“Polis beni günde en az dört kez durduruyordu. Bazen yerel halkın fotoğrafımı çekip beni polise ihbar ettiğini görüyordum” dedi.
Kato, yolculuğunun Afrika’dan insanların ilk göçüne dikkat çekmesini ve insanların “geldikleri yere geri dönmeleri” gerektiği yönündeki ırkçı düşünceye meydan okumasını istedi. Bir bütün olarak bakıldığında, koşunun göçün olumlu yönlerini ve “kültürel olarak daha bağlantılı ve zenginleştirilmiş bir küresel toplum yaratma” potansiyelini vurguladığını söyledi.
Deneyimleri ayrıca insanlığın önyargının üstesinden geleceğine inanmasına yol açtı. “Gelecekte ırk ayrımcılığından arınmış bir dünya yaratacağımızı düşünüyorum” dedi.
“Benim ömrüm yetmeyecek olsa da, benim ve bu davaya gönül veren diğerlerinin çabalarının, gelecek neslin üzerine inşa edebileceği temelleri attığına inanıyorum.”
Ancak bunun, AB’nin Afrika’dan gelen göçmenlerin kuzeye gitmesini önlemek için izlediği ” kale Avrupa ” yaklaşımına ilişkin endişeleri de artırdığını kabul etti .
“Küresel kuzey, özellikle Afrikalılar olmak üzere küresel güneyden gelen kişileri kısıtlamak ve suçlulaştırmak için uzun zamandır kasıtlı olarak tasarlanmış yerleşik sistemlere sahiptir.”
Kato’nun ortağı Alice Light, son 18 ayın insanlığın en iyi ve en kötü yanlarını vurguladığını söyledi. “Bu, inişler ve çıkışlar, güzellik, neşe ve kalp kırıklığıyla dolu akıl almaz bir hız treniydi,” dedi.
Çiftin Noel için hiçbir planı olmadığını söyledi. “Plan yapmak çok öngörülemezdi ama artık dinlenmenin geleceğini biliyorum ve bunun için minnettarım. Deo ile bu yolculukta olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum.”
Kato, apartheid karşıtı mücadeleyi anan Cape Town’daki Özgürlüğe Uzun Yürüyüş Anıtı’ndan yola çıkarak , Afrika’nın doğu yakasındaki yolu seçti çünkü büyüdüğü Uganda’nın Nakulabye kasabasından geçerek yıllardır görmediği aile fertleriyle buluşmak istiyordu.