Thwaites Buzulu’nun Büyük Bölümü 23. Yüzyılda Yok Olabilir

Uzmanlar, Antarktika'nın en büyüğü olan Thwaites Buzulu'nun büyük bölümünün 23. yüzyılda yok olabileceği konusunda uyarıyor

Uzmanlar, Antarktika’daki Büyük Britanya büyüklüğündeki devasa buz örtüsünün 23. yüzyılda tamamen yok olabileceği konusunda uyarıyor.

Thwaites Buzulu‘nun tamamen erimesi durumunda deniz seviyesinin 3,3 metre yükseleceğini, bunun da Westminster, Battersea ve Canary Wharf’ı su altında bırakabileceğini söylendi.

Thwaites Buzulu dünyanın en büyük ve en hızlı hareket edenlerinden biridir. Daha geniş bölgeyle birlikte – Amundsen Denizi Koyu – küresel deniz seviyesinin yıllık 4,6 mm’lik artış oranının %8’ini oluşturur.

Uluslararası Thwaites Buzul İşbirliği (ITGC) uzmanları, buzuldaki buz kaybının 22. yüzyılda hızlanacağını ve 23. yüzyılda Batı Antarktika Buz Tabakası’nın geniş çaplı bir çöküşüne yol açabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, buzulun tamamının erimesi durumunda deniz seviyesinin 3,3 metre, yani yaklaşık 10 fit yükseleceğini söyledi.

Bağımsız bir bilim insanları grubu olan Climate Central’ın modellemesine göre, deniz seviyesindeki böyle bir artış, Westminster, Battersea ve Canary Wharf da dahil olmak üzere Londra’nın merkezinin büyük bir bölümünü sular altında bırakacak.

İngiliz Antarktika Araştırmaları (BAS) deniz jeofizikçisi Dr. Rob Larter, “Thwaites 80 yıldan uzun süredir geri çekiliyor ve son 30 yılda bu geri çekilme önemli ölçüde hızlandı. Bulgularımız, daha da hızlı ve daha da ileriye doğru çekileceğini gösteriyor” dedi.

ITGC Bilim Koordinasyon Birimi’nden uzman şunları ekledi:

“Thwaites Buzulu’nun geri çekilmesinin önümüzdeki yüzyıl içerisinde hızlanacağı konusunda bir fikir birliği var. Ancak, henüz büyük ölçekli modellere dahil edilemeyecek kadar iyi çalışılmamış olan, yakın tarihli çalışmalarda ortaya çıkarılan ek süreçlerin, gerilemenin daha erken hızlanmasına neden olabileceği yönünde endişeler de var.”

Thwaites Buzulu, Batı Antarktika‘nın kalbine doğru aşağı doğru eğimli, deniz seviyesinden çok aşağıda bir yatakta bulunuyor ve bu da onu artan deniz sıcaklıklarına karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Çapı yaklaşık 120 km olup dünyanın en genişidir ve bazı yerlerde kalınlığı 2.000 metreyi aşmaktadır.

Araştırmacılar, buzulun incelenmesinde su altı robotları, yeni araştırma teknikleri ve buz akışı ve çatlak modellemesine yönelik yeni yaklaşımlar kullandıklarını söyledi.

Buzulun geleceği hakkında çok fazla bilinmeyen şey olduğunu kabul ederken, elde ettikleri sonuçlar, geri çekilen buzuldan kaynaklanan buz kaybı oranının iklim ve okyanus değişikliklerine yanıt olarak artacağını gösteriyor.

Araştırmacılar, buzulun 120 kilometre genişliğindeki ön kısmının yaklaşık yarısını kaplayan Thwaites Doğu Buz Sahanlığı’nın önümüzdeki on yıl içinde parçalanma ihtimalinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: