Suriye’de Korku Düzeni: Esad Rejiminin İfşa Olan İstihbarat Ağı
Suriye’de on yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından geçtiğimiz haftalarda devrilen ve Rusya’ya kaçtığı belirtilen Beşar Esad’ın gizli istihbarat ağı, İngiliz medyasının radarına takıldı. Sunday Times gazetesi, Esad rejiminin oluşturduğu korku düzenine dair binlerce belgeyi inceleyerek dikkat çekici gerçekleri ortaya koydu.
Esad Rejiminin Korku Düzeni
Sunday Times’ın haberine göre, Suriye halkı, rejimin istihbarat birimlerine arkadaşlarını, komşularını ve hatta akrabalarını şikayet etmek zorunda bırakıldı. Belgelerde, rejime muhalif olduğu düşünülen kişilerin cep telefonlarının hacklenerek takip edildiği ve 12 yaşındaki çocukların bile “rejime hakaret” gerekçesiyle gözaltına alındığı ortaya çıktı.
İşkence ve Baskı Belgeleri
Belgelerde:
- Mahkumlara işkence yapıldığı, işbirlikçi isimlerin zorla alındığı,
- Doğu Almanya’nın Stasi yapılanmasına benzer şekilde herkesin hayatının izlendiği,
- Belgelerin damgalanıp kataloglandığı,
- Ofislerde işkence aletlerinin bulunduğu bilgileri yer aldı.
Çocuklar Hedefte
2024 yılı başlarında, 12 yaşındaki bir çocuğun Esad’ın fotoğrafının olduğu bir kağıdı yırttığı için gözaltına alındığına dair belgeler dikkat çekti. Çocuğun öğretmeni, durumu öğrencilerden öğrendikten sonra okul müdürüyle görüşmüş ve resmi makamlara bildirmişti.
İdam ve Kaçışlar
Sunday Times, Facebook üzerinden Esad rejimini eleştiren bir kişinin idam edildiğini de belgeledi. Bunun yanı sıra, rejime bağlı bazı istihbarat görevlilerinin, muhaliflere para karşılığında ülke dışına kaçış için yardım ettiği belirtildi. İstihbarat görevlilerinin 800 ile 1000 dolar arasında ücret karşılığında, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden insanları kaçırdığı ifade edildi.
Esad’ın Gizli Düzeni İfşa Oldu
Esad rejiminin ülkedeki insanları sindirmek için kurduğu istihbarat ağı, Doğu Almanya’nın ünlü Stasi yapılanmasına benzetildi. Belgelerde rejim çalışanlarının görevlerini kötüye kullandığı ve maaş almayı sürdürürken rejim askerlerini bile kaçırdığı ortaya çıktı.