Nicolas Sarkozy, Kaddafi’den Yasadışı Fon Aldığı İddiasıyla Yargılanıyor

Fransız eski Cumhurbaşkanı'nın Libya diktatörü Kaddafi rejiminden kampanyayı finanse etmek için milyonlarca avro aldığı iddia edildi

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yakın Fransız tarihinin en büyük siyasi finansman skandalıyla ilgili olarak pazartesi günü yargılanacak. Skandalda, kendisinin Libya diktatörü Muammer Kaddafi rejiminden milyonlarca avroluk yasadışı seçim kampanyası fonu aldığı iddia ediliyor .

Sağcı eski Fransız cumhurbaşkanı ve aralarında üç eski hükümet bakanının da bulunduğu 12 kişinin, yabancı bir diktatörden büyük ölçekte fon almak için suç teşkil eden komplo kurmak suçlamasıyla yargılandığı tarihi dava, seçmenlerin Fransız siyasi sınıfına olan güveninin zaten düşük olduğu gerçeğini daha da kötüleştirme tehlikesi taşıyor.

10 yıllık bir yolsuzluk soruşturmasının ardından mahkeme, soruşturma hakimlerinin Sarkozy ile Libya rejimi arasında yapılan ve aracıların Paris’teki bakanlık binalarına bavullar dolusu nakit teslim ederek Sarkozy’nin zaferle sonuçlanan 2007 cumhurbaşkanlığı kampanyasını yasadışı olarak finanse ettiği iddialarını dinleyecek.

Mahkeme, Libya rejiminin Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı kampanyasına fon sağlama karşılığında diplomatik, hukuki ve ticari ayrıcalıklar talep edip etmediğini inceleyecek.

Bu iddia edilen iyilik taleplerinden biri, Kaddafi’nin casus şefi ve uygulayıcısı Abdullah el-Senussi ile ilgiliydi . Senussi, 1989’da Nijer üzerinde bir UTA yolcu uçağının bombalanmasında oynadığı rol nedeniyle 1999’da bir Fransız mahkemesi tarafından gıyaben müebbet hapse mahkûm edilmişti ve bu bombalama 170 kişiyi öldürmüştü. Mahkeme, Libya rejiminin Sarkozy’nin maiyetine, Fransa’nın Senussi’ye karşı uluslararası tutuklama emrini kaldırmanın bir yolunu bulmaları için nasıl taleplerde bulunduğunu dinleyecek.

UTA uçağı bombalamasında ölen 15 kişinin yakınlarının avukatı olan Laure Heinich, müvekkillerinin mahkemeye, “aile üyelerini öldüren kişinin tutuklanmasının” “parayla değiştirilebileceğini” duyduklarında yaşadıkları şoku anlatacaklarını söyledi. İddiaya konu yolsuzluk anlaşmasının, “ Nicolas Sarkozy’nin 2007’de seçilmek için kullandığı paranın, bu ailelerin kanıyla kirletilmiş para” anlamına geleceğini söyledi.

2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Sarkozy, davada hiçbir suçlamada bulunmadığını söyledi.

Üç ay sürecek davada Sarkozy’nin, 41 yıl süren acımasız iktidarı boyunca insan hakları ihlalleriyle anılan ve Aralık 1988’de İskoçya’nın Lockerbie kentinde Pan Am 103 sefer sayılı uçağın bombalanması da dahil olmak üzere terörizmle bağlantısı nedeniyle uluslararası alanda izole edilen otokratik Libya lideri Kaddafi ile olan karmaşık ilişkisi ortaya çıkarılacak.

Sarkozy, Kaddafi rejiminin üyeleriyle görüştü.

Sarkozy’nin maiyetindekilerin, Sarkozy’nin içişleri bakanı olduğu 2005 yılında Libya’da Kaddafi rejiminin üyeleriyle görüştüğü iddia ediliyor. 2007’de Fransa cumhurbaşkanı olduktan kısa bir süre sonra Sarkozy, Libya liderini Paris’e uzun bir devlet ziyareti için davet etti ve Bedevi çadırını Élysée yakınlarındaki bahçelere kurdu. Sarkozy, 1980’lerde devlet terörizminin sponsoru olarak dışlanmış statüsü nedeniyle ilişkilerin dondurulmasından bu yana Kaddafi’yi tam bir devlet ziyaretinde karşılayan ilk batılı lider oldu.

Ancak 2011’de Sarkozy, Kaddafi’nin birliklerine karşı düzenlenen ve isyancı savaşçıların rejimini devirmesine yardımcı olan NATO öncülüğündeki hava saldırılarının ön saflarına Fransa’yı koydu. Kaddafi, Ekim 2011’de isyancılar tarafından yakalandı ve öldürüldü.

Davayla ilgili Personne N’y Comprend Rien (Kimse Anlamıyor) adlı belgesel , soruşturmanın hikayesini anlatarak çarşamba günü Fransız sinemalarında gösterime girecek.

Yolsuzluk suçlamalarından hüküm giymesi halinde Sarkozy, eski Élysée genel sekreteri ve içişleri bakanı Claude Guéant ve Sarkozy’nin yakın müttefiki ve aynı zamanda içişleri bakanı olarak görev yapan Brice Hortefeux ile birlikte 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Hepsi de suçlarını reddediyor.

Emmanuel Macron’un merkezci partisinin milletvekili olan Sarkozy’nin eski bütçe bakanı Éric Woerth de yargılanıyor. Kendisi herhangi bir yanlış yapmayı reddediyor.

Mart 2011’de, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi Euronews’e şunları söyledi: “Sarkozy, seçim kampanyasını finanse etmek için Libya’dan aldığı parayı geri vermeli. Kampanyasını finanse ettik ve kanıtımız var… İlk talep ettiğimiz şey, bu palyaçonun parayı Libya halkına geri vermesi.”

Davada sivil taraf olan yolsuzluk karşıtı grup Sherpa’dan Chanez Mensous şunları söyledi: “Bu dava bize ulusötesi yolsuzluğun bugün ne olduğu ve bunun etkileri hakkında çok net bir görüş sağlıyor. Yeterince vurgulanmayan bir şey, sivil nüfusa, özellikle Libya nüfusuna verilen zarardır, çünkü bu Libya kamu parasının zimmete geçirilmesiyle ilgilidir.”

Sarkozy’nin halihazırda iki mahkeme mahkumiyeti var. Geçtiğimiz ay, Fransa’nın en yüksek mahkemesi, bir yargıçtan iyilik elde etmek için yasadışı girişimlerde bulunmakla suçlanarak kendisine karşı yolsuzluk ve nüfuz ticareti yapma kararını onayladı . Bir yıl boyunca elektronik bir künye takması emredildi, bu eski bir devlet başkanı için bir ilk. Karara Avrupa insan hakları mahkemesinde itiraz ediyor.

Ayrı bir davada Sarkozy, Sosyalist aday François Hollande’a kaybettiği 2012 başkanlık seçiminde yasadışı aşırı harcamayı gizlemekten suçlu bulundu. Temyiz başvurusunda bulundu.

2011’de haberi duyuran Mediapart adlı internet sitesinde araştırmacı gazetecilik yapan Fabrice Arfi , Libya davasında yolsuzluk suçlamalarının büyüklüğünün Fransız toplumu için bir “elektrik şoku” olacağını söyledi. “Fransa’nın tüm imajı tehlikede,” dedi. “İnsanlar eski bir başkanın ve ekibinin korkunç bir diktatörle olan uzlaşmacı davranışlarını diplomatik, ekonomik, adli ve mali düzeyde keşfedecekler.”

web sitesi uygulama / geliştirme: