Rusya’nın Drone Fabrikasındaki Afrikalı Kadınlar: “Bu Bir Tuzak”
Savaş ve göç nedeniyle iş gücü sıkıntısı yaşayan Rusya, Tataristan’daki insansız hava aracı (İHA) üretim tesislerinde çalıştırmak üzere Afrikalı kadın işçileri işe alıyor. Ücretsiz uçak bileti, yüksek maaş ve Avrupa’da macera fırsatı vaat eden çevrimiçi iş ilanlarına başvuran Afrikalı genç kadınlar, gerçekte savaş silahları üreten bir fabrikada zor koşullarda çalışmak zorunda kalıyor.
Associated Press‘e (AP) konuşan bazı kadınlar, Tataristan‘ın Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’ndeki fabrikada düşük ücretle, gözetim altında çalıştıklarını, iş koşullarının zorlayıcı olduğunu ve tehlikeli kimyasallara maruz kaldıklarını ifade ettiler. İşe alım sürecinde verilen sözlerin tutulmadığını belirten işçiler, yaşadıkları hayal kırıklığını dile getiriyor.
Savaş ve Göç Nedeniyle İş Gücü Kaybı
Savaş ve göçten ötürü iş gücü kaybı yaşayan Rusya, Uganda, Ruanda, Kenya, Nijerya, Güney Sudan ve Sri Lanka gibi ülkelerden getirdiği işçilerle bu açığı kapatıyor. “Alabuga Start” adı verilen bir çevrimiçi işe alım programıyla, bu ülkelerden yaklaşık 200 Afrikalı kadın, deneyimsiz elleriyle İran tasarımı Shahed insansız hava araçlarını üretmeye başladı.
“Her Şey Bir Tuzak”
Fabrikada çalışan bir kadın, “Nasıl drone yapılacağını bilmiyorum” diyerek büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Ülkesindeki işini bırakıp Rusya’ya gelen kadınlar, drone üretiminde kullanılan kimyasallara maruz kaldıklarını ve fiziksel olarak zarar gördüklerini dile getirdiler. Bir başka işçi, kimyasalların cildinde “küçük delikler” açtığını ve sürekli kaşınmasına neden olduğunu söyledi.
İşçi Açığı Büyüyor
Rusya, 2022’de başlayan Ukrayna işgaliyle birlikte İran‘la büyük bir askeri anlaşma yaparak Shahed tipi insansız hava araçlarının üretimine başladı. AP’nin raporuna göre, Rusya’nın bu yılın ilk yedi ayında 4.000’den fazla drone fırlattığı belirtildi. Alabuga fabrikası, bu İHA’ların ana üretim merkezi olarak her yıl 6.000 adet drone üretmeyi hedefliyor.