Rusya, Savaş Teşvikleri ile Yoksul Kasabaları Nasıl Refaha Kavuşturuyor?

New York Times, Rusya'nın askere katılmayı teşvik eden nakit ödemelerinin yoksul kasabaların refah düzeyini nasıl artırdığını yazdı. Bu teşvikler, savaşın mali yüküne karşı bir çözüm olarak yoksul kasabaları dönüştürüyor.

Savaşmak isteyen erkek sayısındaki azalmayla birlikte, Rusya askere yazılanlara yönelik nakit teşviklerle halk arasındaki popülerliği azalan askere alma uygulamasını önlemeye odaklandı. New York Times bu teşviklerin yoksul kasabaların refah düzeyini nasıl artırdığını ele aldı.

“Yoksul Bölgeler İçin Önemli Bir Faktör Oldu”

Sibirya’daki küçük bir sanayi kasabasının sakini, savaştan gelen paranın kasaba üzerindeki etkisini anlatırken, “Bu kadar çok para geldiğine inanamıyorum. Savaştan dönen paralar kasabamızın çehresini değiştirdi” dedi. Büyük ikramiyeler ve “tabut parası” adı verilen ölüm ödemeleri, yoksul bölgelerden asker toplamayı kolaylaştırdı. Finlandiya Merkez Bankası’nın bir raporuna göre, “Son derece yüksek maaşlar ve diğer avantajlar, özellikle yoksul bölgelerden gönüllüleri çekmekte önemli bir faktör oldu.”

Putin’in Kararnamesiyle İkramiyeler Artırıldı

Putin, Temmuz ayında bir kararname ile askere alınma ikramiyesini 195 bin rubleden 400 bin rubleye (yaklaşık 4 bin dolar) çıkardı. Rusya’nın farklı bölgelerinde bu teşvik oranları değişirken, savaşın daha yoğun yaşandığı bazı bölgelerde rekor seviyelere ulaşıyor. Örneğin Belgorod bölgesi, cephe hattındaki gönüllü askerler için yaklaşık 30 bin dolarlık teşvik sunarken Moskova’da bu miktar 20 bin dolara ulaşıyor.

Rusya’nın Ekonomik Çehresi Değişiyor

Bazı bölgelerde, askere gitme teşvikleri toplumda ekonomik bir “kelebek etkisi” yaratıyor. Bir Kuzey Osetya sakini, savaş nedeniyle artan gelirler sayesinde eskiden göç etmeyi düşünen birçok işçinin şimdi kendi işini kurduğunu belirtti. Yeni daire satın alan dul kadınlar ve artan iş talepleri sayesinde yerel ekonomi canlanıyor.

“Ölüm Fermanını İmzalıyorsun”

Ancak teşviklerin cazibesi, savaşın ağır sonuçlarını gizleyemiyor. Bir Sibiryalı itfaiyecinin oğlu, babasının yüksek borçları nedeniyle askere gitmek zorunda kaldığını fakat “ölüm fermanını imzalamış gibi” olduğunu söylüyor. Askeri bir rapor, Ukrayna’da göreve başladıktan dört gün sonra vurularak öldüğünü doğruladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: