NYT: Putin BRICS ile Yeni Bir Dünya Düzeni Kurmayı Hedefliyor

Putin, BRICS'i Batı’ya karşı yeni bir denge unsuru olarak kullanmayı hedefliyor. Çin ve Hindistan gibi dev ekonomilerle birlikte, Rusya’nın izole olmadığını dünyaya göstermeye çalışıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın uyguladığı kapsamlı ekonomik yaptırımlara karşı BRICS ülkelerini bir denge unsuru olarak kullanmayı hedefliyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika‘nın yer aldığı BRICS zirvesi, bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin de katılımıyla genişliyor. New York Times (NYT) tarafından yapılan analizde, uzmanlar Putin’in bu zirveyi Rusya’nın izole olmadığını göstermek amacıyla kullanacağını belirtiyor.

Putin’in mesajı, Batı’nın hakimiyetine karşı yeni bir dünya düzeni kurma yönünde. Rus lider, BRICS’in, Batı’nın azalan ekonomik gücüne karşı güçlü bir alternatif olarak yükseldiğini savunuyor. Özellikle Çin ve Hindistan gibi dev ekonomilerin yer aldığı bu grup, dünya nüfusunun yarısını ve küresel ekonomik çıktının %35’inden fazlasını temsil ediyor.

Putin’in Batı’ya Mesajı: Rusya İzole Değil

Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Alexander Gabuev, Putin’in BRICS’i Batı’ya karşı bir güç unsuru olarak kullanmaya çalıştığını belirtiyor. Gabuev’e göre Putin, “Rusya’nın küresel çoğunluğun bir parçası olduğunu ve Batı’nın Rusya’yı izole etmeye çalışmasının başarısız olduğunu” göstermek istiyor.

Putin’in geçen hafta Moskova’da iş insanlarıyla yaptığı görüşmede, BRICS ülkelerinin küresel ekonomideki önemini vurgulaması da dikkat çekti. Putin, G7 ülkelerinin ekonomideki rolünün azalacağını ve BRICS’in giderek daha fazla güç kazanacağını savundu.

Çin ve Rusya: BRICS’in Ekonomik Gücünü Arttırma Planı

Putin’in zirvede ev sahibi rolü oynamasına rağmen, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in zirveye hakim olması bekleniyor. Şi ve Putin, ABD’ye karşı ortak şikayetlerini dile getirirken, Çin’in ekonomik gücü BRICS içinde ağırlığını artırıyor. Çin, BRICS ülkelerinin ekonomik çıktısının %60’ından fazlasını temsil ediyor ve bu da Pekin’i diğer üyelere daha fazla yatırım ve kredi sağlamada önemli bir konuma getiriyor.

Uzmanlar, BRICS’in genişlemesiyle birlikte Çin’in, Moskova’nın aksine Washington’a karşı daha fazla meşruiyet kazanmaya çalıştığını öne sürüyor. Ancak, BRICS’in büyük demokrasileri olan Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’nın ABD’ye karşı daha sert bir tutum takınmalarının zor olduğu da belirtiliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: