San Pedro de Atacama bölgesi yakınlarındaki Atacama tuz düzlüğünde bulunan bir lityum madenindeki tuzlu su havuzu

Lityum Madenciliği Atacama Tuzlasını Yok Ediyor

Şili'nin Atacama tuzlası, lityum madenciliği nedeniyle yılda 1 ila 2 santimetre oranında batıyor.

Şili Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Şili’nin Atacama tuzlası, lityum tuzlu su çıkarılması nedeniyle yılda 1 ila 2 santimetre oranında batıyor.

Çalışmada, yerkabuğundaki deformasyonları doğrulamak için 2020 ve 2023 yılları arasında toplanan uydu verileri kullanıldı. Çalışma IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing dergisinde yayımlandı.

Batan Alan Lityum Madencilerinin Faaliyet Gösterdiği Yerde

Şili Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nde araştırmacı olan ve raporun başyazarı Francisco Delgado, batan alanın lityum madencilerinin faaliyet gösterdiği tuz düzlüğünün güneybatı kısmında olduğunu söyledi. “Tuz düzlüğünün tamamı değil” diyen Delgado, bölgenin “şirketlerin pompalamalarının çoğunu veya en yoğun pompalamayı yaptığı” kısımlarla çakıştığını sözlerine ekledi.

Delgado raporunda, lityum açısından zengin tuzlu suyun pompalanmasının akiferlerin yeniden doldurulmasından daha hızlı gerçekleştiğini ve bunun da çökmeye ya da Dünya yüzeyinin aşağı doğru dikey hareketine yol açtığını söyledi.
“Geçirgenlikteki geri dönüşü olmayan değişikliklerden kaynaklanan çökme çok ciddi bir sorun olabilir” diyen Delgado, bölgenin kuzeyden güneye yaklaşık 8 km ve doğudan batıya 5 km ölçülerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Veriler Arjantin Ulusal Uzay Araştırmaları Komisyonu’nun SAOCOM-1 uydu takımyıldızı tarafından İnterferometrik sentetik açıklıklı radar kullanılarak elde edildi.

Dünyanın En Büyük İkinci Lityum Üreticisi Şili

Dünyanın en büyük ikinci lityum üreticisi olan Şili, hafif metali dünyanın en büyük lityum rezervlerinden birine sahip olan Atacama tuz düzlüğünden çıkarıyor.
Elektrikli araçlar, bataryalar ve enerji dönüşümü için gerekli olan metal, suyun %90’ının atmosfere karıştığı buharlaştırma yöntemiyle elde ediliyor.

Şili’nin SQM şirketi kısa süre önce devlete ait bakır devi Codelco ile ortaklık kurdu ve ülke lityum üretimini artırmayı hedefliyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: