Kuzey Makedonya’nın UNESCO Dünya Mirası Alanı Ohri Gölü Kirlilik Riski Altında
Birleşmiş Milletler ve uzmanlar, Kuzey Makedonya ile Arnavutluk arasında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Ohrid Gölü‘nün kirlilik, aşırı avlanma ve kentsel gelişim nedeniyle risk altında olduğunu söyledi.
Avrupa’nın en eski göllerinden biri olan ve 3,5 milyon yıl öncesine dayanan göl, nadir alabalık türleri de dahil olmak üzere yaklaşık 200 benzersiz türe ev sahipliği yapmaktadır. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk için önemli bir turistik cazibe merkezi ve gelir kaynağı olarak hizmet vermektedir.
Ohri Gölü’nün Kuzey Makedonya tarafı 1979 yılında Dünya Mirası Alanı ilan edilmiş ve UNESCO, Mayıs 2019’da bu kapsamı gölün Arnavutluk tarafına da genişletmiştir.
UNESCO, bu yılın başlarında yayınladığı 2024 raporunda, göl çevresindeki gayrimenkul geliştirmenin ve kıyı çevresindeki turizmin düşük kalitesi konusunda uyardı. Ayrıca, hem Kuzey Makedonya’yı hem de Arnavutluk’u, mevcut tehditleri ele almak ve yeni tehditleri önlemek için önlemlerin alınmadığı konusunda uyardı.
UNESCO, “Mülkin korunma durumu iyileşmiyor ve bütünlüğünün yeniden sağlanması yönünde olumlu bir eğilim yok” dedi.Biyolog Dr. Zlatko Lefkov, kirliliğin “sürekli kötüleştiğini” ve bunun yerel türler ile gölün biyolojik çeşitliliği üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.
Resmi verilere göre, Kuzey Makedonya tarafındaki Ohri ve Struga kasabaları ile Arnavutluk’taki Pogradec’i de kapsayan Ohri Gölü çevresindeki bölgede yaklaşık 170 bin kişi yaşıyor. Bu sayının son 50 yılda yüzde 56 arttığı tahmin ediliyor.
Ohrid’deki hidrobiyoloji enstitüsünün müdürü Orhidea Tasevska, yerel yetkililerin 1980’lerde inşa edilen kanalizasyon sistemine yatırım yapılması gerektiğini, çünkü sistemin denize göre daha ucuz bir alternatif olduğu gerekçesiyle göle akın eden çok sayıda turisti artık kaldıramayacağını söyledi.
Çevreciler ayrıca, Ohri Gölü’ne ve küçük kıyı yerleşim yerlerine akan nehirlerin sürekli kirlilik kaynağı olduğu konusunda uyarıyor.