Kuzey Kore’nin Yeni ICBM Füzesi En Uzun Uçuş Süresini Kaydetti

Kuzey Kore, nükleer caydırıcılığını artırmak için en yeni ve en güçlü füzelerinden birini denedi.

Tokyo, “ICBM sınıfı” füzenin Kuzey’in daha önce test ettiği diğer füzelerden daha uzun süre havada kaldığını, yaklaşık 86 dakika havada kaldığını ve 7 bin kilometre (4349 mil) yüksekliğe ulaştığını söyledi.

Japonya Savunma Bakanı General Nakatani gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uçuş irtifasının şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek irtifa olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Seul, nükleer silahlı Kuzey’in önümüzdeki hafta yapılacak ABD seçimleri öncesinde kıtalararası balistik füze denemesi yapmaya veya nükleer deneme yapmaya hazırlandığı uyarısında bulunmuştu.

Kuzey Kore Füze İdaresi'nin gizli bir konumda gerçekleştirdiği test atışı sırasında ICBM füzesinin fırlatılışı Kredi : STR/AFP

Fırlatma, ABD ve Güney Kore savunma bakanlarının Pyongyang’a Rusya’daki askerlerini çekmesi çağrısında bulunmasından birkaç saat sonra gerçekleşti. Açıklamada, Rus üniforması giyen Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna’ya karşı olası bir eylem için konuşlandırıldığı uyarısı yapıldı.

Seul ordusu, “Şimdiye kadarki ilk yargı, (Pyongyang’ın) yeni bir katı yakıtlı uzun menzilli balistik füzeyi test etmiş olabileceği yönünde” dedi ve füzenin yukarı doğru fırlatıldıktan sonra yaklaşık 1.000 kilometre (621 mil) uçtuğunu, yani dışarı doğru değil, yukarıya doğru fırlatıldığını ekledi.

Daha hızlı fırlatılan, önceden tespit edilip imha edilmesi daha zor olan gelişmiş katı yakıtlı füzeler geliştirmek uzun zamandır Kim’in hedefiydi.

Kuzey Kore, yaptırımları delme amaçlı fırlatmayı savunarak, “rakiplere karşı eylem planımız hakkında bilgi verme amacını tam olarak karşılayan uygun bir askeri eylem” dedi. Kim, resmi Kore Merkezi Haber Ajansı’nın aktardığına göre şunları söyledi:

Testin Kuzey Kore’nin “stratejik füze kabiliyetine ilişkin son kayıtlarını güncellediği” belirtilirken, Kim’in ülkesinin “nükleer güçlerini güçlendirme çizgisini asla değiştirmeyeceğine” dair yemin ettiği belirtildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savett yaptığı açıklamada, Washington’un fırlatmayı “BM Güvenlik Konseyi’nin birden fazla kararının açıkça ihlali” olarak nitelediğini söyledi.

Seul, Washington ve Tokyo gibi bölgesel güvenlikte önemli müttefiklerin, ABD’nin stratejik varlıklarını da içeren ortak askeri tatbikatlarla karşılık vereceğini duyurdu.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol da ülkenin Kuzey Kore’ye “yeni bağımsız yaptırımlar uygulayacağını” ve Pyongyang’ın “Güvenlik Konseyi kararlarını alışılmış şekilde ihlal etmesini” cezalandırmak için ortak ülkeler ve BM ile birlikte çalışacağını söyledi.

Dikkat dağıtma

Seul’deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi Başkanı Yang Moo-jin, AFP’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin füze denemesinin “uluslararası toplumun asker konuşlandırmasına yönelik eleştirilerinden dikkati başka yöne çekmek için yapılmış gibi göründüğünü” söyledi.

Seul, nükleer silah sahibi Kuzey Kore’yi uzun zamandır Moskova’nın Kiev’e karşı savaşmasına yardım etmek için silah göndermekle suçluyor ve Pyongyang’ın, Kim Jong Un’un Haziran ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile karşılıklı savunma anlaşması imzalamasının ardından toplu halde asker konuşlandırmaya başladığını iddia ediyor.

Seul, asker konuşlandırmasının “önemli bir güvenlik tehdidi” oluşturduğunu söylerken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Çarşamba günü Kuzey’e askerlerini çekmesi çağrısında bulundu.

Yang, Perşembe günü fırlatılan füzenin süresi ve irtifasının, Kuzey’in “ağır, çok başlıklı bir kıtalararası balistik füzenin ABD ana karasına ulaşıp ulaşamayacağını değerlendirmeye çalıştığını” gösterdiğini ekledi.

Güney Kore ordusu, bir gün önce milletvekillerini, “ICBM sınıfı uzun menzilli bir füze için hazırlıkların neredeyse tamamlandığı” ve fırlatmanın Kuzey’in atmosfere yeniden giriş teknolojisini test etme amacını taşıyabileceği konusunda uyarmıştı.

Seul, Rusya’nın Pyongyang’a Ukrayna’ya karşı savaşta yardımcı olmak için silah ve asker karşılığında yeni teknoloji veya uzmanlık sağlayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AFP’ye konuşan, firari ve araştırmacı Ahn Chan-il, “Rusya’nın atmosfere yeniden girmek için yeni teknoloji sağlamış olması mümkün” dedi.

Ancak Ahn, Perşembe günkü testin, asker konuşlandırmasından dikkati dağıtmak ve “ABD başkanlık seçimleri öncesinde dünyanın dikkatini çekmek” için yapılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Önemli bir silah ihracatçısı olan Seul, Ukrayna’ya doğrudan silah gönderip göndermemeyi değerlendirdiğini açıkladı. Ancak uzun süredir devam eden iç politika nedeniyle aktif çatışmalara silah göndermeyi reddediyordu.

Kuzey Kore, Rusya’ya asker gönderdiği iddialarını yalanladı; ancak geçen hafta devlet medyasında yer alan ilk yorumda, Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı, böyle bir konuşlanmanın gerçekleşmesi halinde bunun uluslararası hukuka uygun olacağını söyledi.

BM’nin çok sayıda yaptırımı nedeniyle Pyongyang’ın balistik teknoloji kullanarak test yapması yasaklandı ancak lider Kim bu yıl fırlatma sayısını artırdı. Uzmanlar Kim’in Rusya’ya vermeden önce silahları test edebileceği uyarısında bulundu.

Table of Contents

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: