Göl Altındaki Patlayıcılar İçin Çözüm Aranıyor: İsviçre’den Para Ödüllü Yarışma

İsviçre, göllerin derinliklerindeki askeri mühimmatları çıkarmak için yenilikçi bir fikre 58 bin dolar ödül vereceğini duyurdu. Uzmanlar, mühimmatları çıkarmanın çevresel riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

İsviçre, göllerinin derinliklerinde yatan askeri mühimmata karşı harekete geçti. Ülke, bu mühimmatların çevre felaketine yol açma ihtimaline karşı, onları gölün derinliklerinden çıkaracak etkili bir fikre 58 bin dolar (50.000 İsviçre Frangı) ödül vereceğini duyurdu.

Patlamaya Hazır Bir Sorun

İsviçre’nin gölleri, sarp dağların manzarasını yansıtan sakin ve huzur dolu yerler olarak bilinir. Ancak bu göllerin altında, kullanılmamış askeri mühimmatlar yatıyor. Bu mühimmatlar, göllerin kırılgan ekosistemlerine zarar verebilecek potansiyele sahip. İsviçre, mühimmatların suyu kirletmeye başlaması durumunda nasıl çıkarılacağına dair yenilikçi fikirler arıyor.

İsviçre Federal Savunma Tedarik Ofisi Sözcüsü Samanta Leiser, yaptığı açıklamada, “Göl suyunun ve tortularının düzenli olarak izlenmesi şu anda atılan mühimmattan kaynaklanan olumsuz bir etki göstermiyor” dedi. Leiser, mühimmatların çevreyi kirletme riskinin şu an için düşük olduğunu, ancak en kötü senaryoya karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Mandatory Credit: Photo by MICHAEL BUHOLZER/EPA-EFE/Shutterstock (14610962a) Birds fly past a person on a stand up paddle board on the lake Greifensee, in Faellanden, near Zurich, Switzerland, 30 July 2024. Daily life on Greifensee lake near Zurich, Faellanden, Switzerland – 30 Jul 2024

Mühimmatların Çıkarılması Riskli Olabilir

Ödül duyurusu, patlayıcıların temizlenmesinin “büyük bir çamur türbülansına ve hassas ekosistem için yüksek risklere yol açabileceğini” gösteren bir değerlendirmeden yaklaşık 20 yıl sonra geldi. Uzmanlar, mühimmatları olduğu gibi bırakmanın onları çıkarmaya çalışmaktan daha az riskli olabileceğini ifade ediyor.

Bir İngiliz mühimmat şirketi olan Zetica’nın genel müdürü Mike Sainsbury, eğer mühimmat şu an tehlikeli değilse ya da zararlı bir şekilde bozulma ihtimali yoksa, “Muhtemelen kendi haline bırakılmasını savunurduk” dedi. Sainsbury, mühimmatların taşınmasının tehlikeli olabileceğini, çünkü eski olsalar bile hala ölümcül olabileceklerini belirtti.

İsviçre’nin Thun Gölü, Brienz Gölü ve Lucerne Gölü gibi su kütlelerinin derinliklerinde yatan mühimmatlar, insanlar için şu an bir patlama riski taşımıyor. Ancak mühimmatların çıkarılması, bu derinliklerde suyun şok dalgalarını emmesi nedeniyle büyük riskler taşıyor. Sainsbury, mühimmatları yüzeye çıkarmanın, toksinlerin daha hızlı yayılmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Çevresel Riskler Tartışılıyor

Uzmanlar, mühimmatların suyu kirletmeye başlaması durumunda bile onları çıkarmanın, göllerdeki çevresel dengeyi daha fazla bozabileceği görüşünde. Sainsbury, “Bölgeyi rahatsız ederseniz, onları orada bırakmanızdan daha fazla zarara neden olabilirsiniz” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: