İklim Değişikliği, Avrupa’nın Geleneksel İçeceklerine Darbe Vuruyor
Guinness, prosecco, palinka: İklim değişikliği, Avrupa’nın en sevilen içkilerini tehdit ediyor. İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği şiddetli yağışlar, kuraklık ve fırtınalar Avrupa’nın geleneksel alkollü içeceklerinin üretimini zorlaştırıyor.
Prosecco Üretimi Beşte Bir Oranında Azalabilir
Prosecco, İtalya’nın kuzeydoğusundaki bağlarda üretilen köpüklü bir beyaz şarap. Aşırı hava koşulları ve toprak bozulmasının ölümcül kombinasyonu nedeniyle üzüm verimi giderek azalıyor. Geçtiğimiz yıl iScience dergisinde yayınlanan yeni bir analiz, hasadı “kırılgan ve tehdit altında” olarak tanımlıyor. Ani ve yoğun yağışlar, en kaliteli prosecco’nun üretildiği Valdobbiadene ve Conegliano’nun sarp üzüm bağlarında ani toprak erozyon ve toprak kaymalarını tetikliyor. Kuraklık da bir başka sorun ve ürünün ihtiyaç duyduğu sulamayı da son derece zorlaştırıyor. Üreticiler, iklim değişikliğinin tetiklediği istikrarsız hava koşullarının İtalya’nın şaraplık üzüm hasadını beşte bir oranında azaltabileceğini tahmin ediyor.
Macar Palinkasının Tadı Kaçabilir
Palinka, Macaristan’da ortaçağdan bu yana üretilen geleneksel bir meyve brendisi. Bu içecek Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretli ve yalnızca Macaristan’da püre haline getirilen, damıtılan, olgunlaştırılan ve şişelenen meyve içkileri palinka olarak adlandırılabiliyor. Ancak, Macaristan’daki hava değişiklikleri ahududu ve frenk üzümü gibi meyve mahsullerini tehlikeye atıyor. Hakim batı rüzgarları zayıflarken, kuzey ve güneyden gelen hava koşulları daha sık görülüyor. Sonuç olarak, genç meyveler ilkbaharda ağaçlarda donarken, ürünler yazın aşırı kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bazı üreticiler, mayıs donlarından kaçınmak için geç çiçek açan ağaçlar dikmek gibi girişimlerde bulundu ancak bu, palinka’nın bilindik tadını değiştiriyor.
İngiliz Birası Yok Olabilir
İngiliz birası, iklim değiştikçe tarihe karışabilir. Daha sıcak ve kuru hava, biraya acı tadını veren şerbetçiotunun büyümesine zarar veriyor. Bilim insanları, içkinin ölümünü önlemek için iklim değişikliğine dayanıklı şerbetçiotu çeşitleri üretmeye çalışıyor. Shepherd Neame bira fabrikasından Danielle Whelan BBC’ye yaptığı açıklamada, “Şerbetçiotu olmazsa İngiliz birası yok olacak,” dedi. “Birayı ithal ediyor olacağız ve artık onunla birlikte gelen kültüre sahip olmayacağız.” Çek Bilimler Akademisi (CAS) ve Cambridge Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin tahminlerine göre, 2050 yılına kadar Avrupa’da şerbetçiotu verimi yüzde 18’e kadar düşebilir, bu da kıtadaki biraların da tehlikede olduğu anlamına geliyor.
Guinness Su Kıtlığı Nedeniyle Risk Altında
Diageo Plc, dünyanın en büyük alkollü içki şirketi ve Tanqueray cin, Guinness bira ve Baileys Irish Cream gibi içeceklerin üretiminden sorumlu. Diageo’nun küresel su, çevre ve tarım sürdürülebilirliği başkanı Michael Alexander, Time’a yaptığı açıklamada, şirketin üretim için su kıtlığı konusunda endişe duyduğunu belirtti.