Haiti, Açlık Krizi İle Karşı Karşıya
Bir rapora göre, Haitililerin yarısı her gün yiyecek bulmakta zorlanıyor, artan
çete şiddeti ve kanunsuzluk “Batı yarımküredeki en kötü açlık krizine” yol açıyor.
Haiti’deki açlık krizi derinleşmeye devam edecek
BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve ortak kuruluşları, 5,4 milyon Haitili’nin artık düzenli olarak yeterli yiyecek bulmakta zorluk çektiğini tahmin ediyor. Bu, Karayip ülkesi için bir rekor ve dünyadaki en büyük akut gıda güvensizliği yaşayan insan oranı, dedi WFP. Rakam, bu yılın başlarında ve 2023’te kaydedilen önceki zirvelerden bu yana 600.000 kişinin daha “kriz” seviyesinde açlığa düştüğünü gösteriyor.
12 önde gelen yardım kuruluşunun oluşturduğu bir koalisyon, çetelerin ana yollardaki kontrollerinin gıda tedarikini engellemesi ve büyük fiyat artışlarına yol açması nedeniyle artan açlık krizini hafifletmek için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Port-au-Prince’teki Action Against Hunger, Save the Children ve Mercy Corps gibi sivil toplum örgütleri açık mektupta, “Hemen harekete geçilmezse Haiti’deki açlık krizi derinleşmeye devam edecek ve milyonlarca savunmasız insan için yıkıcı sonuçlar doğuracak” uyarısında bulundu.
On yıl önce Haiti nüfusunun yalnızca %2’si gıda güvencesinden yoksundu ancak ülke, Devlet Başkanı Jovenel Moïse’nin 2021’de suikasta uğramasıyla kaosa sürüklendi ve çeteler o zamandan beri başkentin %80’inden fazlasının kontrolünü ele geçirdi.
Bu yılın başlarında patlak veren çete şiddeti – Haiti’nin geçici lideri Ariel Henry’nin istifa etmesine neden olmuştu – nakliye ve havaalanı operasyonlarını durdurdu ve ithalata bağımlı ülkeye gıda girişi engellendi.
12 STK, ana yollardaki çete geçiş ücretlerinin ek maliyeti, enflasyon ve giderek derinleşen yoksullukla birleşince gıdanın artık hanelerin toplam harcamalarının yüzde 70’ine kadar ulaştığını belirtti.
Haiti’ye gelen yardım malzemeleri çete üyeleri tarafından engelleniyor
80 Haitili ve yabancı STK’nın bir araya geldiği Cadre de Liaison Inter-Organisations (Clio) başkanı Angeline Annesteus, gıda dağıtımında kilit bir bölge olan Güney Haiti’den gelen malzemelerin aylardır engellendiğini söyledi.
“Piyasalarda hala yiyecek olabilirken, şiddet ve enflasyon milyonlarca insanın erişemeyeceği fiyatlara yol açtı,” dedi Annesteus. “Haiti’de tanık olduğumuz şey bir yiyecek kıtlığı değil – tam anlamıyla bir açlık krizi.”
WFP, iki milyon Haitili’nin şu anda “acil” açlık seviyelerinde olduğunu ve bunun kıtlığa bir adım uzaklıkta olduğunu söyledi.
Yardım grupları, aile reislerinin düzenli olarak kendilerini mi yoksa çocuklarını mı besleyeceğine karar vermek zorunda kaldıklarını ve özellikle yetersiz beslenme ve mülteci kamplarında yayılan hastalıklar açısından en yüksek risk altında olan yerinden edilmiş kişilerin sayısının artmasından endişe duyduklarını söylüyor. Raporda, yaklaşık 6.000 Haitili’nin açlıktan ölme riski altında olduğu belirtildi.
Kadınlar yiyecek için cinsel ilişkiye zorlanıyor
Son altı ayda yerinden edilen insanların sayısı neredeyse iki katına çıkarak 700.000’in üzerine çıktı, bazıları okullarda ve kamu binalarında barınma arayışına girdi. Kadınlar ve kızlar yiyecek karşılığında seks yapmaya zorlanıyor .
Yardım kuruluşları milyonlarca ihtiyaç sahibine destek olmak için canla başla çalışıyor ancak Haiti’deki insani gıda kuruluşları ve STK’lar 230 milyon dolar (173 milyon £) tutarında fon açığıyla karşı karşıya.
“Batı yarımküredeki en kötü açlık acil durumuna sırtımızı dönmemeliyiz. WFP, aşırı gıda kıtlığı, artan yetersiz beslenme ve ölümcül hastalıklarla her gün mücadele eden ailelere hayat kurtarıcı yardımı büyük ölçüde artırmak için acilen geniş tabanlı destek çağrısında bulunuyor” dedi WFP’nin yönetici direktörü Cindy McCain.
Kenya, Haziran ayında çetelerle mücadele amacıyla BM destekli bir güvenlik misyonunun parçası olarak Haiti’ye 400 polis memuru konuşlandırmıştı ancak ülkelerin tahmini 600 milyon dolar (450 milyon sterlin) tutarındaki gerekli tutarı sağlamaması nedeniyle bu misyon askıya alınmıştı.
BM Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü oybirliğiyle misyonun bir yıl daha uzatılmasına karar verdi; ancak ABD ve Ekvador’un, örgütün uluslararası fonlarından yararlanmalarına olanak tanıyacak şekilde onu resmi BM barış gücü yapma planı, Çin ve Rusya’nın muhalefeti nedeniyle rafa kaldırıldı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi geçen hafta yaptığı açıklamada , 2024’ün ilk yarısında şiddet olaylarında 3 bin 661 kişinin öldürüldüğünü söyledi.