Filipinler’deki Tropikal Fırtınada 20’den Fazla Kişi Öldü
Trami, ülkenin en kalabalık adası olan Luzon’un kuzeydoğu kıyısına perşembe günü ulaştı ve yaygın sel ve toprak kaymalarına neden oldu.
En çok etkilenen bölge ise Bicol yarımadası oldu; sel suları insanları ve evcil hayvanlarını evlerinin ikinci katına kadar takip etti.
Filipinler Devlet Hava Durumu Bürosu BBC News’e yaptığı açıklamada, Filipinler’de bu dönemde tayfunların sık görüldüğünü, ancak Trami’deki yağmurların alışılmadık derecede şiddetli olduğunu söyledi.
Belediye, sular altında kaldı
Evlerinin çatılarında mahsur kalan vatandaşlar, yaşadıkları anların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşarak kurtarma çağrısında bulundu. Bunun üzerine Sahil Güvenlik ekipleri lastik botlarla olay yerine ulaştı.
Sular altında kalan Bato belediyesinden Karen Tabagan, AFP Haber Ajansı’na “Durum tehlikeli hale geliyor. Kurtarma ekiplerini bekliyoruz” dedi.
Yağmurlar ayrıca Bicol’daki aktif bir yanardağ olan Mount Mayon’u çevreleyen köylerde volkanik heyelanlara veya laharlara neden oldu. Fotoğraflar, arabaların lastiklerinin ve evlerin ön kapılarının kısmen koyu gri çamura gömüldüğünü gösterdi.
Manila eyalet hava durumu bürosunda görevli tahminci Ana Claren, BBC News’e yaptığı açıklamada, yerel olarak Kristine olarak bilinen fırtınanın Bicol’a 24 saat içinde bir aylık yağmur yağdırdığını söyledi.
Yağış miktarının ayrıca, Meteoroloji Bürosu’nun 30 yıllık gözlemler boyunca “normal” olarak değerlendirdiği sınırın üzerinde olduğunu söyledi.
Albay eyaletinin geçici valisi Glenda Bonga, yerel yayıncı ANC’ye yaptığı açıklamada, “Yağmurlar gerçekten şiddetliydi. Bunu beklemiyorduk” dedi.
Rüzgar hızı saatte 95 km’ye (59 mil) ulaşan fırtınanın, ülkenin kuzeybatı kıyılarından perşembe akşamı geç saatlerde ayrılması bekleniyor.
Yerel afet ajansı AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinin ayrıca Manila’nın batısındaki Bulacan eyaleti açıklarında batan bir balıkçı teknesinin ardından kaybolan bir balıkçıyı da aradığını söyledi.
Bulacan’ın Obando belediyesinde kurtarma görevlisi olan Geraldine Martinez, rüzgarların güçlü akıntıya neden olması nedeniyle kurtarma çalışmalarının zor geçtiğini söyledi.
Ülke genelinde bir düzine uçuş iptal edildi.
Yetkililer, Filipinler‘den ayrılırken bile şiddetli yağış, sel, heyelan ve fırtına dalgaları konusunda uyarılarda bulunmaya devam etti.
Claren, Bicol açıklarındaki bir diğer alçak basınç alanının haftanın sonuna doğru yoğunlaşarak tropikal bir depresyona dönüşebileceğini söyledi.
Filipinler’i her yıl ortalama 22 tayfun vuruyor ve bunların bazıları ölümcül oluyor.
Ancak son yıllarda daha güçlü, daha yıkıcı rüzgarlara ve daha yoğun yağışlara sahip tayfunlar görüldü.