Ekosistemdeki Denge Bozuldu: Yarasa Nüfusunun Azalması Bebek Ölümlerini Artırdı

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, yarasa nüfusundaki azalmanın böcek ilacı kullanımını artırarak bebek ölümlerinde artışa yol açtığını ortaya koydu.

ABD’deki yarasa popülasyonundaki azalma, bebek ölümlerinde artışa yol açtı. Chicago Üniversitesi‘nden çevre ekonomisti Dr. Eyal Frank‘in gerçekleştirdiği araştırma, yarasaların ekosistemde oynadığı hayati rolün insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Beyaz burun sendromu adı verilen bir hastalıkla boğuşan yarasalar, tarımda böcek ilacı kullanımının artmasına neden oldu. Bu da böcek ilaçlarının su ve havaya karışarak bebek sağlığını tehdit etmesine yol açtı. Araştırmada, 2006-2017 döneminde bu nedenle bebek ölümlerinin %8 arttığı tespit edildi.

Böcek İlacı Kullanımındaki Artış

Araştırmaya göre, yarasa popülasyonunun azaldığı bölgelerde böcek ilacı kullanımı %31 oranında arttı. Dr. Frank, bu artışın bebeklerin sağlığını etkilediğini ve 1334 bebeğin ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor. Yarasa nüfusundaki azalma, ABD’nin 40 eyaleti ve Kanada’nın 9 ilinde etkisini gösterdi.

Ekosistemin Gizli Kahramanları: Yarasalar

Dr. Frank, yarasaların ekosistemin dengesini korumada kilit bir rol oynadığını belirterek, onların “ekosistem hizmeti” sunduğunu ifade etti. Bir yarasa her gece binlerce böcek yiyerek, tarlalarda kullanılan böcek ilaçlarının miktarını önemli ölçüde azaltıyor. Bu nedenle yarasa popülasyonunun düşüşü, insan sağlığı üzerinde dolaylı ancak ciddi bir etki yaratıyor.

Bilim İnsanlarının Yorumu

Çalışmanın verilerini değerlendiren uzmanlar, bulguların şaşırtıcı ve güvenilir olduğunu belirtiyor. Ancak, bebeklerin böcek ilaçlarına nasıl maruz kaldığı gibi soruların yanıtlanması gerektiğini vurguluyorlar. Çevre ekonomistleri, yarasa koruma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: