Dünya’nın En Büyük Mercanı Pasifik’te Bulundu

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında şimdiye kadar kaydedilmiş en büyük mercanı buldu.

Birbirine bağlı, küçük yaratıkların bir araya gelerek tek bir organizma oluşturması ve resif oluşturması sonucu oluşan mega mercanın 300 yıldan daha eski olabileceği düşünülüyor.

Ekip, bunun bir mavi balinadan daha büyük olduğunu söylüyor.

Pasifik’in ücra köşelerini iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini görmek için ziyaret eden bir National Geographic gemisinde çalışan bir kameraman tarafından bulundu.

Mercanın genişliği 34 metredir

Manu San Felix, “Haritada gemi enkazı olduğu belirtilen bir yerde dalış yaptım ve sonra bir şey gördüm” dedi.

Dalış arkadaşı olan oğlu Inigo’yu da yanına çağırdı ve birlikte daha derinlere dalarak incelemeye başladılar.

Solomon Adaları’ndaki mercanları görmenin, “su altında bir katedral” görmek gibi olduğunu söyledi.

“Çok duygusaldı. Yüzlerce yıldır aynı yerde kalmış ve varlığını sürdürmüş bir şeye karşı büyük bir saygı duydum” dedi.

“‘Vay canına, Napolyon hayattayken burası buradaymış’ diye düşündüm” diye ekledi.

Seferdeki bilim insanları mercanı su altında bir tür mezura kullanarak ölçtüler. 34 m genişliğinde, 32 m uzunluğunda ve 5,5 m yüksekliğindedir.

Okyanusların iklim değişikliğiyle ısınmasıyla birlikte mercanlar küresel çapta ciddi baskılarla karşı karşıya kalıyor.

Mercanlar, her biri kendi gövdesi ve ağzı olan ve bir koloni olarak birlikte büyüyen polip adı verilen yüz binlerce canlı organizmadan oluşur. Bazı mercanlar sert, dış iskeletler geliştirir ve bunların birçoğu bir araya geldiğinde bir mercan resifi oluştururlar.

Bu resiflerin bazıları çok uzun mesafelere kadar uzanarak balıkların ve diğer canlı türlerinin yaşadığı geniş yapılar oluşturabilir.

Dünya Ekonomik Forumu’na göre mercan resifleri ayrıca turizm ve balıkçılık gibi faaliyetleri destekleyerek bir milyar insanın geçim kaynağını oluşturuyor .

Bilim insanları yeni keşfedilen mercanın sağlıklı olduğunu söylüyor

Bu örnek, bazı mercan resiflerinden daha derin sularda bulundu ve bu durum onu ​​deniz yüzeyindeki daha yüksek sıcaklıklardan korumuş olabilir.

Keşif, iklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme sağlamaya çalışan BM iklim görüşmeleri COP29’un Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılmasıyla aynı zamanda duyuruldu.

Zirvede konuşan Solomon Adaları İklim Bakanı Trevor Manemahaga, BBC News’e yaptığı açıklamada, ülkesinin yeni bulunan mercanla gurur duyacağını söyledi.

“Dünyanın, burasının özel bir yer olduğunu ve korunması gerektiğini bilmesini istiyoruz” dedi.

“Ekonomik varlığımızı sürdürmek için çoğunlukla deniz kaynaklarına bağımlıyız, dolayısıyla mercan çok, çok önemli […] Ve mercanlarımızın sömürülmemesini sağlamak ekonomimiz açısından çok önemli ve kritik öneme sahip,” dedi.

Solomon Adaları gibi küçük ada ülkeleri iklim değişikliğine karşı son derece savunmasızdır.

Manemahaga, küresel ısınmanın ülkesindeki etkilerini bizzat gördüğünü, bunun daha güçlü kasırgalara yol açtığını ve kıyı şeridini aşındırarak evlerin suya düşmesine neden olduğunu söyledi.

Bilim insanları mercanın yaşını büyümesini ölçerek hesapladı

Görüşmelerde birçok gelişmekte olan ülke, iklim değişikliğiyle mücadele stratejilerini finanse edebilmek için zengin ülkelerden daha fazla para talep ediyor.

Manemahaga, Solomon Adaları’na daha fazla finansman sağlanmasının, ülkenin daha çeşitli işler yaratmasına yardımcı olacağını, bu sayede mercan resiflerine zarar veren endüstrilerde daha az insanın çalışacağını söyledi.

Günümüzde kerestecilik ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturuyor; ülkenin yıllık ihracat gelirinin %50-70’ini oluşturuyor . Ancak bölgedeki mercanlara zarar veren yüksek düzeyde su kirliliğine neden oluyor.

National Geographic araştırma gezisinde mercan bilimci olarak görev alan Eric Brown, mercanların sağlığının “oldukça iyi göründüğünü” söylüyor.

“Yakınlardaki sığ resifler, daha sıcak denizler nedeniyle bozulurken, biraz daha derin sularda bu büyük ve sağlıklı mercan vahasını görmek bir umut ışığıdır” dedi.

Mercan, Pavona clavus adı verilen bir tür olup karides, yengeç, balık ve diğer deniz canlılarına ev sahipliği yapar.

Örneğin yaşı aynı zamanda geçmişteki okyanus koşullarına dair bir pencere görevi gördüğü anlamına geliyor. Bilim insanları, nasıl büyüdüğü hakkında daha fazla bilgi edinmek için onu incelemeyi umuyor.

Bu haftaki bir raporda, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne göre sıcak sularda yaşayan mercanların %44’ünün neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu bulundu. Bu, türlerin en son 2008’de değerlendirilmesinden bu yana üçte bir oranında bir artış anlamına geliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: