DSÖ Uzmanından Gençler İçin Uyarı: Akıllı Telefonlar İçin Tütün Benzeri Yasaklar Gelebilir
Dünya Sağlık Örgütü‘nün Avrupa Ülke Sağlık Politikaları ve Sistemleri Direktörü Natasha Azzopardi Muscat, gençler arasındaki sosyal medya ve oyun bağımlılığı sorunlarıyla mücadele etmek için akıllı telefonlar ve dijital cihazların, tütün ürünleri gibi düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Muscat, bu düzenlemelerin yaş sınırı, kontrollü fiyatlar ve kullanım alanlarının sınırlandırılması gibi önlemler içerebileceğini belirtti.
Dijital Cihaz Kullanımına Sınırlamalar Getirilmeli Mi?
Natasha Azzopardi Muscat, Avusturya Gastein’deki Avrupa Sağlık Forumu‘nda, dijital cihazların zararlı kullanımını engellemek için bazı kamu sağlığı yasalarından ilham alınması gerektiğini belirtti. Muscat, tütün ürünlerine uygulanan yasaklar gibi, akıllı telefonların da nerede ve ne zaman kullanılabileceğine dair sınırlamalar getirilmesinin düşünülebileceğini vurguladı. “Belirli alanlarda sigara içmeyi yasakladığımız gibi, dijital cihazların da kullanılmaması gereken yerler hakkında düşünmeye başlamanın zamanı gelmiştir” dedi.
Gençlerde Sosyal Medya Kullanımı Kontrolsüz Artıyor
DSÖ tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Avrupa’daki ergenler arasında “bağımlılık benzeri” sosyal medya ve oyun davranışları artış gösteriyor. 280.000 ergen üzerinde yapılan araştırmada, her 10 gençten biri sosyal medya kullanımını kontrol etmekte zorlanıyor. Kızlarda bu oran %13, erkeklerde ise %9 olarak kaydedildi.
Oyun Bağımlılığına Dikkat
Araştırma ayrıca ergenlerin %12’sinin sorunlu oyun oynama riski altında olduğunu ve erkeklerin, bu sorunu yaşama olasılığının kızlara göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Azzopardi Muscat, dijital cihazların doğru kullanılmadığında eğitim, ruh sağlığı ve işgücü verimliliği üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtti. Bu nedenle, dijital dünyayı yönetecek donanıma sahip gençler yetiştirmenin önemine dikkat çekti.
Avrupa Komisyonu’ndan Araştırma Sözü
Sosyal medya kullanımının gençler üzerindeki etkileri giderek daha fazla tartışılmaya başlarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medyanın gençlerin refahı üzerindeki etkisine ilişkin Avrupa çapında bir araştırma sözü verdi. Azzopardi Muscat, mevcut kanıtların değerlendirilmesinin önemli olduğunu, ancak harekete geçmek için çok fazla beklenmemesi gerektiğini belirtti.