Delhi’deki Hava Kirliliği Ciddi Seviyelere Ulaştı

Hindistan'ın başkenti Delhi'de hava kirliliği, son derece şiddetli seviyelere ulaşarak tehlike çanlarını çalmaya başladı.

Teknoloji şirketi IQAir’e göre, saat 15:00 itibarıyla (TSİ 10:30) monitörler 1.500 kirlilik seviyesi kaydetti. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) solunum için yeterli kabul ettiği seviyenin 15 katı.

Zehirli hava uçuş seferlerini aksatırken, yetkililerin şehirdeki okulları kapatmalarına ve inşaat çalışmalarını yasaklamalarına neden oldu.

Bu gelişme, komşu Pakistan’ın Lahor kentinde de hava kirliliği seviyelerinin 1.000’in üzerine çıkmasının üzerinden birkaç hafta geçmesinden sonra yaşandı.

Uzmanlar ise önümüzdeki günlerde Delhi’deki durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunarak, şehrin kirlilik sorunuyla mücadele için daha sert önlemlere ihtiyaç duyulabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Hava Kalitesi İndeksi (AQI) değeri 300’ün üzerinde olan hava, sağlık açısından tehlikeli kabul ediliyor.

Hindistan’ın kirlilik kontrol otoritesi, pazartesi sabahı yaptığı ölçümlere göre şehirdeki hava sıcaklığının 450’yi geçmesinin ardından Delhi’deki havayı “ciddi artı” olarak sınıflandırdı.

Okulların kapatılması ve inşaat çalışmalarının yasaklanmasının yanı sıra şehir, Delhi’ye zorunlu olmayan kamyonların girişini de yasakladı ve tüm ofislerden çalışanlarının %50’sinin evden çalışmasını istemelerini istedi.

Geçtiğimiz hafta hükümet, kömür ve odun kullanımını içeren tüm faaliyetleri ve acil durumlar haricinde dizel jeneratör kullanımını yasakladı.

Hindistan’ın kuzey eyaletleri Delhi ile Pakistan’ın bazı bölgeleri her yıl ekim-ocak ayları arasında düşen sıcaklıklar, duman, toz, düşük rüzgar hızı, araç emisyonları ve anız yakılması nedeniyle tehlikeli hava koşullarıyla mücadele ediyor.

Ve hükümet her yıl bu aylarda kirlilik kontrol önlemleri uyguluyor.

Ancak Delhi’nin kirlilik sorunu ortadan kalkmış değil.

Pazartesi günü, Delhi Başbakanı Atishi, ülke genelinde, özellikle komşu eyaletler Haryana, Uttar Pradesh ve Bihar’da kontrolsüzce devam eden anız yakma nedeniyle tüm Kuzey Hindistan’ın “tıbbi acil durum” yaşadığını söyledi.

Son beş yıldır giderek artan soruna rağmen iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’ni (BJP) uygulamayı engellemek için adım atmamakla suçladı.

BJP ise, şehirdeki kirliliğe engel olamayan iktidardaki Delhi Aam Aadmi Partisi’ni (AAP) suçladı.

Bu arada Delhi halkı nefes almakta zorluk çekiyor.

“Kaşıntılı, ağrılı bir boğazla uyandım… iki hava temizleyicisi bile iç mekanlarda Hava Kalitesi Endeksi’ni solunabilir hale getirmiyor. Çocuklar gaz odasında nefes alıyorlar,” diye yazdı bir kullanıcı X’te (eski adıyla Twitter).

Başka bir kullanıcı “sokaklarda barışçıl bir kitle protestosu” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: