Papağanlar 23 Eylül'de Hilario Ascasubi'de. Zaman zaman kasabanın 5,000 insan nüfusuna 10 papağan düşüyor. Fotoğraf: Agustín Marcarian/Reuters

Arjantin’de Papağan İstilası

Papağanlar Arjantin kasabasını çığlıkları, dışkıları ve elektrik kesintileriyle istila etti


Hilario Ascasubi’de ormanların yok edilmesiyle birlikte kuşların yiyecek, barınak ve su araması sonucu kuşların sayısı bölge sakinlerinden fazla oldu.

Arjantin’in doğu Atlas Okyanusu kıyısına yakın Hilario Ascasubi kasabasında papağan sorunu yaşanıyor.

Biyologlara göre, binlerce yeşil, sarı ve kırmızı kuş, çevredeki tepelerdeki ormansızlaşma nedeniyle istila etti. Kasabanın elektrik kablolarını ısırarak elektrik kesintilerine neden oluyorlar ve sürekli çığlıkları ve her yere papağan pisliği bırakarak sakinleri köşeye sıkıştırıyorlar.

Arjantin’de ormanlık alanlar azalıyor

Biyolog Daiana Lera, Arjantin’in ormanlık alanlarının büyük bölümünün yıllar içinde giderek kaybolduğunu belirterek, “Yamaçlar yok oluyor ve bu da onların yiyecek, barınak ve su bulmak için şehirlere daha yakın olmalarına neden oluyor.” dedi.

Son birkaç yıldır, papağanlar sonbahar ve kış boyunca kasabaya sığınmak için gelmeye başladı. Yerel halka göre, kasabanın 5.000 insan sakininin her biri için 10 papağana kadar çıkıyor. Yaz aylarında, kuşlar üreme mevsimi için güneye, Patagonya kayalıklarına göç ediyor.

Papağanlar elektrik kesintisine neden oluyor

Görüntülerde, elektrik kabloları boyunca ve direklerin üzerinde tüneyen veya alacakaranlıkta binaların ve bir kilisenin üzerinde uçuşan siluet halinde görünen yüzlerce kuş görülüyor; bu, yönetmen Alfred Hitchcock’un 1963 yapımı klasik gerilim filmi Kuşlar‘daki sahneleri ürkütücü bir şekilde hatırlatıyor .

“Kabloları ısırıp hasar veriyorlar. Yağmur yağdığında ve iletim kesildiğinde su tellere girebiliyor. Bu papağanlar bizim için günlük maliyetler ve sorunlar yaratıyor,” diyor Radio Taxi Fm için yerel bir gazeteci olan Ramón Alvarez. “Elektrik kesildiğinde radyonun da olmadığını söylemeye gerek yok.”

Mahalle sakinleri, onları korkutmak için gürültü ve lazer ışıkları gibi çeşitli yöntemler denediler ancak hiçbiri işe yaramadı.

Lera, “Doğal çevremizi onarmaya başlamamız gerekiyor,” dedi. “Ancak bu gerçekleşene kadar, kasabalarımızda mümkün olan en uyumlu şekilde birlikte yaşamamızı sağlayacak stratejiler düşünmeliyiz.”

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: