Antik Mısır Tabutu Nihayet Yenilendi

Antik bir Mısır tabutunun, onlarca yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı.

Antik bir Mısır tabutu onlarca yıl süren restorasyonun ardından yeniden onarıldı.

Yaklaşık M.Ö. 650 yılına ait olduğu düşünülen eser, Cardiff Üniversitesi’nde binlerce saat süren koruma çalışmalarının ardından Swansea Üniversitesi Mısır Merkezi’ne geri döndü.

“Antik Mısır tabutunu yenileme çalışması hayallerin ötesinde”

Aslen Yunan şehri Teb’de Ankhpakhered adında bir adam için yapılmış olan tabut, merkezin küratörü Dr. Ken Griffin’in gözetimi altında geri taşındı.
Çalışanlar tamamlanan projeyi “en çılgın hayallerimizin ötesinde” olarak tanımladı.

Dr Griffin şunları söyledi:

“Tabutun daha fazla bozulmasını önlemek için özenle temizlenmesi, yeniden yapılandırılması ve sağlamlaştırılması gerekiyordu ve ona tekrar sahip olduğumuz için çok heyecanlıyız. Tabut 1997 yılında Aberystwyth Üniversitesi tarafından bize hediye edildi ancak tarihçesiyle ilgili ayrıntılar kabataslak.Aslında bir zamanlar saklama kutusu olarak kullanılmış ve diğer Mısır objeleri saklanmak üzere içine yerleştirilmiş.”

Tabut geldiğinde dikkatle ambalajından çıkaranlar arasında, tabutu Cardiff’teki Tarih, Arkeoloji ve Din Okulu’na getiren müze müdürü Wendy Goodridge de vardı.
Goodridge:

“Çok kötü durumda olduğu için onunla ne yapabileceklerinden emin değildik. Ancak şimdi, bu kadar yoğun bir çalışmanın ardından harika bir şekilde restore edilmiş halini görmek, o zamanlar sahip olduğumuz en çılgın hayallerin ötesinde ve kesinlikle beklediğimize değdi.”

Cardiff’te bulunduğu süre boyunca tabut, koruma uzmanları ve nesiller boyu öğrenciler tarafından üzerinde çalışıldı.

Üniversiteden Phil Parkes, ahşap tabutun kumaşla kaplandığını ve daha sonra üzerine ince bir tabaka süslü sıva yapıldığını açıkladı.

“Bu tekstilin büyük bir kısmı zaman içinde kopmuş ve sallanıyordu. Ayrı ahşap kafa kopmuştu ve birkaç büyük tahta parçası eksikti, tabanın yan tarafı düşmüştü ve genel olarak çok üzücü bir durumdaydı. Öğrenciler tabutun tamamını sağlam ve sergilenebilecek bir duruma getirdiler.”

Onarılan tabutun üzerinde Mısır tanrılarının parlak renkli tasvirleri ve ölümden sonraki yaşama dair mesajlar içeren hiyeroglifler açıkça görülebiliyor ve bu da Mısırbilimcilerin tabutun tarihini daha iyi anlamalarını sağlıyor.

Kapaktaki işaretlerin, tabutun daha sonra Djedher adında başka bir kişi için kullanıldığını gösterdiğini söylüyorlar.

Ancak yüzyılın başında İngiltere’ye ulaştığında aslında bir kadın mumyası içeriyordu.
Bu cesedin, o dönemde hevesli İngiliz koleksiyonculara tabutun satış değerini arttırmak için konulmuş olabileceği tahmin ediliyor.

Tabut şu anda depoda tutuluyor ancak Mısır Merkezi’ndeki Ölüm Evi galerisinde sergilenmesi planlanıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: