2024 Nobel Kimya Ödülü’nü Protein Araştırmalarıyla Baker, Hassabis ve Jumper Kazandı

2024 Nobel Kimya Ödülü, David Baker ve protein yapı tahmini alanındaki yapay zeka modeli geliştiren Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi.

2024 Nobel Kimya Ödülü, bilgi-işlemsel protein tasarımı alanındaki çalışmalarıyla David Baker ve protein yapı tahmini üzerine geliştirdikleri yapay zeka modeliyle Demis Hassabis ve John Jumper‘a verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, ödülün yarısının Baker’a, diğer yarısının ise Hassabis ve Jumper’a verildiği duyuruldu.

Protein Yapısında Dev Adımlar

Demis Hassabis ve John Jumper, proteinlerin karmaşık yapılarının tahmini için AlphaFold2 adlı bir yapay zeka modeli geliştirerek ödüle layık görüldüler. David Baker ise, tamamen yeni tür proteinler tasarlayarak bilgi-işlemsel protein tasarımı alanında çığır açtı.

Ödül Sahiplerinin Hayatları

  • David Baker, 1962’de ABD’nin Seattle kentinde doğdu ve Harvard’da lisans eğitimi aldı. Şu anda Washington Üniversitesi Protein Tasarımı Enstitüsü Başkanı olarak görev yapıyor.
  • Demis Hassabis, 1976’da Londra’da doğdu. Cambridge’de eğitim gören Hassabis, yapay zeka şirketi DeepMind‘ın kurucularından biri.
  • John Jumper, 1985’te Arkansas’ta doğdu. Lisans eğitimini Vanderbilt Üniversitesi’nde tamamladı ve Chicago Üniversitesi’nde doktorasını yaptı.

Nobel Ödülleri

Nobel Ödülleri, insanlığa hizmette bulunanları onurlandırmak amacıyla Alfred Nobel tarafından vasiyet edilen en prestijli ödüller arasında yer alıyor. Ödüller, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanında her yıl veriliyor. Ödüller, Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık‘ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: