Bayer’e ABD’de Dev Ceza: 2,1 Milyar Dolar Tazminat, Hisseler Yüzde 6 Değer Kaybetti

Bayer, ABD'de Roundup davasında 2,1 milyar dolar tazminata mahkum edildi. Kararın ardından şirketin hisseleri yüzde 6'dan fazla değer kaybetti.

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, ABD’deki Roundup davasında tarihi bir cezayla karşılaştı. Georgia eyaletinde görülen davada jüri, Bayer’in kanser riski taşıdığı iddia edilen glifosat içerikli ilacı nedeniyle bir davacıya 2,1 milyar dolar ödemesine hükmetti. Bu karar, şirketin borsa değerinde sert bir düşüşe neden oldu.

Roundup Davasında Rekor Ceza

Mahkeme, Bayer’in glifosat içeren Roundup adlı yabani ot ilacının potansiyel sağlık riskleri konusunda yeterli uyarı yapmadığına ve tüketicileri bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmediğine karar verdi. Jüri, kararında 65 milyon doları telafi edici, 2,035 milyar doları cezai olmak üzere toplamda 2,1 milyar dolarlık tazminata hükmetti.

Bu karar, Roundup nedeniyle bugüne kadar verilen en yüksek tazminat miktarlarından biri olarak kayıtlara geçti.

Bayer Karara Tepkili: Temyize Gidilecek

Şirketten yapılan açıklamada, jürinin kararının bilimsel verilerle ve dünya çapındaki düzenleyici otoritelerin görüşleriyle çeliştiği savunularak, “Glifosatın kanserojen olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır” denildi. Bayer, kararı temyize taşıyacağını ve hukuk mücadelesini sürdüreceğini duyurdu.

Ayrıca şirket, geçmişte verilen jüri kararlarının temyiz süreçlerinde ortalama yüzde 90 oranında azaltıldığını hatırlattı.

Borsada Sert Tepki: Hisseler Yüzde 6’dan Fazla Düştü

ABD mahkemesinden çıkan bu karar, Bayer’in finansal görünümünü anında etkiledi. Şirketin hisseleri borsada yüzde 6’dan fazla değer kaybetti. Yatırımcılar, Bayer’in bu ve benzeri davalarda daha fazla tazminatla karşı karşıya kalabileceği endişesiyle satış yönünde hareket etti.

Bayer’in Glifosat Davaları Yıllardır Gündemde

Bayer, 2018 yılında ABD’li tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın almış, ancak bu satın alma Roundup kaynaklı kanser iddialarıyla açılan on binlerce dava nedeniyle büyük bir hukuki yük getirmişti.

Şirket, 2020 yılında 10,9 milyar dolarlık bir anlaşmayla davaların büyük bir kısmını çözmeyi hedeflemişti. Buna rağmen halen 60 binin üzerinde dava sürüyor. Bayer, bu süreç için 5,9 milyar dolarlık yasal karşılık ayırdığını bildirmişti.