“Seçimi Çaldınız!” Fransa’da Barnier Ataması Protesto Edildi

Fransa’da Macron’un Michel Barnier’i başbakan olarak atamasına karşı halk sokaklarda. Sol blok, seçimlerin sonuçlarına saygı gösterilmediğini savunuyor.

Fransa’da yaşanan son siyasi gelişmeler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Michel Barnier’i başbakan olarak atamasıyla alevlendi. Macron’un bu kararına tepki gösteren sol blok, seçim sonuçlarına saygı duyulmadığı gerekçesiyle sokaklara döküldü. Özellikle sol partiler ve destekçileri, seçimlerden birinci çıkan aday yerine merkez sağdan bir ismin atanmasının demokratik iradenin yok sayılması olduğunu vurguluyor.

Macron’un Kararı ve Tepkiler

Macron, parlamento seçimleri sonrasında oluşan üç parçalı yapıdan dolayı hükümet kurma sürecinde zorluklarla karşılaştı. İki aylık bekleyişin ardından Avrupa Birliği’nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier’i başbakan olarak atadı. Ancak bu atama, özellikle sol partilerin sert tepkisine neden oldu. Sol bloğun liderlerinden Jean-Luc Mélenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa hareketi, “seçimi çaldınız” sloganıyla düzenlenen protestoların başını çekiyor. Mélenchon, Macron’un seçim sonuçlarına saygı göstermediğini ve solun adayının başbakan olması gerektiğini savunuyor.

Protestolar ve Halkın Düşünceleri

Kamuoyu araştırmalarına göre, Fransız halkının yüzde 74’ü Macron’un bu kararının seçim sonuçlarını göz ardı ettiğini düşünüyor. Hatta yüzde 55‘lik bir kesim, Macron’un seçimleri “çalmakla” suçlandığı görüşünde. Sol bloğun çağrısıyla ülke genelinde 130’dan fazla protesto organize edildi ve halk sokaklarda demokratik iradenin savunulması için sesini yükseltti.

Barnier ve Hükümet Kurma Çabaları

Michel Barnier ise, hükümeti kurma çalışmaları kapsamında hem muhafazakarları hem de bazı sol görüşlü siyasetçileri bir araya getirmeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler partisine mensup Barnier, parlamentonun en küçük dördüncü bloğuna liderlik etse de, geniş bir koalisyon kurmak için görüşmelerini sürdürüyor. Ancak, sol ve aşırı sağ blokların işbirliği yapması halinde hükümetin güvenoyunu kaybedip devrilebileceği ihtimali gündemde.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: