CIA ve MI6’dan Ortak Makale: “Soğuk Savaş’tan Beri En Büyük Krizle Karşı Karşıyayız”

CIA ve MI6, Soğuk Savaş'tan bu yana dünya düzeninin en büyük tehditle karşı karşıya olduğunu belirterek, Rusya ve Çin'e karşı işbirliğini vurguladı.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, Financial Times için kaleme aldıkları ortak bir makalede, dünya düzeninin Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük tehditle karşı karşıya olduğunu belirtti. İkili, yazıda Rusya, Çin ve Ortadoğu’dan gelen tehditler karşısında Washington-Londra ortaklığının önemini vurguladı.

Dünya Düzeni ve Soğuk Savaş
Burns ve Moore, makalelerinde şu ifadelere yer verdi: “Dünya düzeni, göreceli barış ve istikrar sağlayan dengeli bir sistem olarak, Soğuk Savaş’tan bu yana hiç olmadığı kadar ciddi bir tehdit altında. Bu tehditlerle birlikte mücadele etmek her zamankinden daha önemli.” İki istihbarat başkanı, Rusya’nın Avrupa’daki sabotaj faaliyetlerine karşı işbirliği yaptıklarını ve bu mücadelede yapay zekâdan faydalandıklarını belirtti.

Rusya ve Ukrayna Savaşı
CIA ve MI6, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki saldırganlığına karşı birlikte çalıştıklarını ve bu tehdidi öngördüklerini ifade etti. Ukrayna savaşının, ticari uydular ve insansız hava araçlarının savaşlardaki önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan makale, ABD’nin Rusya’nın işgal planını dünya ile önceden paylaşarak kritik bir uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

Çin’in Yükselişi
Makalede, Çin’in 21. yüzyıldaki yükselişi temel istihbari ve jeopolitik bir güçlük olarak tanımlandı. Burns ve Moore, teşkilatlarının bu önceliğe göre organize edildiğini, aynı zamanda terörle mücadelede ortaklıklarını sürdürdüklerini belirtti. Özellikle artan IŞİD tehdidine karşı birlikte hareket ettiklerini dile getirdiler.

Ortadoğu ve Gazze Savaşı
Burns ve Moore, 40 binden fazla kişinin öldüğü Gazze savaşına da değinerek, MI6 ve CIA’in ateşkes ve rehine anlaşması için yoğun çaba gösterdiğini ifade etti. Filistinli sivillerin korkunç kayıplarının sona ermesi ve Hamas tarafından 11 aydır tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Katar ve Mısır ile işbirliği yapıldığına dikkat çektiler.

Bu makale, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Washington ziyareti öncesinde yayımlandı. Gazze savaşı ile ilgili Londra ve Washington’un tutumları zaman zaman farklılık gösterse de, iki ülkenin ortak tehditlere karşı işbirliği sürdürüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: