Sokak Köpekleri Yeni Yasanın Ardından Yurt Dışında Yuva Buluyor
Türkiye‘de sokak köpeklerine yönelik yeni yasa, yurt dışından sahiplenme taleplerini artırdı. Temmuz ayında kabul edilen ve sahipsiz köpeklere ötenazi yapılmasını içeren yasa sonrası, sokak köpeklerinin Avrupa’ya gönderilmesi hız kazandı. Reuters’a konuşan Nilgül Sayar, işlettiği barınakta 20-25 köpeğin Avrupa’ya gönderilmek için hazır olduğunu belirtti.
İstanbul‘un eski sokak köpeklerinden Dali ve Deezi, şimdi Hollanda‘da yeni yuvalarında bir yaşam sürerken, diğer sokak köpekleri de toplatılmaya başlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, ülkede yaklaşık dört milyon sokak köpeğinin toplatılmasını öngören yasayı, hayvanseverlerin ve muhalefetin tepkilerine rağmen kabul etti.
Yurt Dışından Sahiplenme Talebi Arttı
Köpek saldırıları ve kuduzla ilgili endişeler nedeniyle hazırlanan yasa, 2028 yılına kadar tüm sokak köpeklerinin belediye barınaklarına yerleştirilmesini hedefliyor. Ayrıca, saldırgan veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip köpeklere ötenazi uygulanacağı belirtiliyor. Nilgül Sayar, yurt dışından gelen sahiplendirme taleplerinin arttığını, uçmaya hazır olan köpeklerin sayısının giderek yükseldiğini dile getirdi.
“Uçmaya hazır 20-25 köpeğimiz var. İnsanlar sahiplenmek için sürekli bize ulaşıyor. Umarım daha fazla köpeği gönderebiliriz. Hepsinin iyi yuvaları olacak” diye konuştu.
Yuva Bulmak Zaman Alıyor
Bir köpeğin Avrupa Birliği’ne gitmeye hazır hale getirilmesi, yaklaşık 3-4 ay sürüyor ve bin euro maliyeti buluyor. Türkiye’deki barınakların kapasiteleri dolarken, büyük, yaşlı ve engelli köpekler için yuva bulmanın yıllar alabileceği belirtiliyor. Yasa sonrası şehirlerde daha fazla barınak inşa edilmesi gündemde.
Salvador Dali‘nin üç ayaklı sandalyesinden esinlenerek ismi verilen Dali, iki aylıkken bir trafik kazasında bir bacağını kaybetmiş. Şimdi Belçika‘ya gitmek üzere hazırlanan köpeklere destek olan gönüllüler, bu hayvanların yurt dışında sevgi dolu yuvalar bulmasını umuyor.
Yeni Yasaya Tepkiler
Yeni yasa, Türkiye’de binlerce vatandaş tarafından protesto edildi. Sokak köpekleri ve kedileri ülkede yaygın bir şekilde görülüyor ve onlara bakan birçok insan var. Bazı işletmeler, sokak hayvanlarını sahiplenerek ofislerine ve otellerine dahil etmeye başladı. Veterinerler de sokak hayvanlarını sahiplenenlere ücretsiz aşı imkanı sunuyor.
Yeni yasayı öğrendikten sonra Deezi‘yi sahiplenen Caroline Dieleman, Hollanda‘da yeni bir hayat sunarak elinden geleni yaptığını ifade etti:
“Birçok köpekten sadece bir tanesi… Ama bir tanesi hiç olmamasından iyidir.”