2030 Yılında Alzheimer Tarih Olabilir: Bilim Dünyası Umutlu

2030 yılına kadar Alzheimer ve demans tedavisinde büyük ilerlemeler bekleniyor. Yeni ilaç ve aşılar, bu hastalıkları yavaşlatabilir, durdurabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.

Alzheimer ve demans, ilerleyen yaşların en yaygın ve korkulan rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Dünyada şu anda 55 milyon insan demansla yaşıyor ve bu sayının 2050 yılına kadar yaklaşık 140 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2021 yılında demansın küresel maliyetinin 2030 yılına kadar yaklaşık 2.8 trilyon dolara ulaşabileceğini duyurmuştu. Alzheimer, demans vakalarının yüzde 60 ila 80’ini oluşturuyor. Bilim dünyasındaki son gelişmeler, 2030 yılına kadar Alzheimer ve demansın tedavi edilebileceği beklentisini artırıyor.

Tedavi İçin Yol Açıldı

Yakın zamana kadar Alzheimer’ın tedavi edilmesi mümkün görünmüyordu. Ancak tıp dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler, Alzheimer’ın tedavi edilebileceği ve hatta tamamen ortadan kaldırılabileceği yönünde umut verici adımlar atıldığını gösteriyor. Lecanemab gibi yeni ilaçlar, Alzheimer’ın tedavisinde önemli bir başlangıç olarak kabul ediliyor. Bu yeni ilaç sınıfı ve geliştirilen deneysel aşılar, demansın olmadığı bir geleceğe ışık tutuyor.

Lecanemab Onayı ve Sınırlılıkları

Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık, lecanemab adlı bir ilacı onayladı. Ancak, bu ilaç her ne kadar umut verse de, NICE (İngiltere’nin ulusal sağlık hizmeti düzenleyici kurumu) bu ilacın vergi mükellefleri tarafından finanse edilmemesine yönelik bir karar aldı. İlacın yan etkileri ve yüksek maliyeti, geniş çapta kullanılmasının önündeki engellerden biri olarak görülüyor.

Aşılar da Yolda

Alzheimer tedavisinde bir sonraki önemli adımın, aşılar olduğu düşünülüyor. Bu aşılar, Alzheimer semptomlarına yol açan proteinlere karşı bağışıklık tepkisi oluşturarak hastalığı yavaşlatmayı veya durdurmayı hedefliyor. İlk nesil aşılar, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için tedavi edici olacak, ancak gelecekteki aşılar, hastalığın başlamasını tamamen önleyecek şekilde geliştirilecek.

2030 yılına kadar Alzheimer’ın tedavisi için hazır olabilecek bu yeni ilaç ve aşılarla, bir gün Alzheimer’ın sadece bir hatıra olarak kalabileceği öngörülüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: